Важни авточасти

Важни авточасти – съединител

Дизайн на съединителя на автомобила

Казано по-просто, съединителят е механичното устройство, което предава силата на въртене от двигателя на колелата във всяко ръчно превозно средство. Той е важна авточаст, която свързва два или повече въртящи се вала. При автомобил с ръчна трансмисия съединителят контролира връзката между вала, идващ от двигателя, и валовете, които завъртат колелата. Тъй като, двигателят непрекъснато генерира мощност и има части, които постоянно се въртят, но колелата, не се въртят постоянно.

За да може колата да промени скоростта и да спре напълно, без да изключва двигателя, връзката между колелата и двигателя трябва временно да бъде прекъсната. Важни авточасти съединител: плоча на съединителя и маховика. Ако кракът ви не натиска надолу, върху педала на съединителя, има комплект пружини, които поддържат притискаща плоча, притисната към плочата на съединителя.

Налягането на пружините също избутва плочата на съединителя нагоре. Това свързва двигателя към вала, който предава движението на колелата и прави двете завъртания едновременно. Когато кракът ви се натисне надолу върху педала на съединителя, натискате надолу освобождаваща вилка. Тя, чрез серия пружини и щифтове издърпва притискащата плоча от плочата на съединителя. Това прекъсва връзката между въртящия се двигател и колелата. Това означава, че колелата продължават да се въртят, но под собствената си инерция, а не чрез силата на двигателя. Този дизайн ви позволява да изключите колелата от двигателя, за да смените предавката, което спомага на шофьорите, да имат голям контрол върху скоростта на автомобила си.

Начини да избегнете износването на съединителя си

Важни авточасти съединител – той е подложен на постоянно триене, така че не е изненадващо, че в крайна сметка ще се износва. Той е от тези авточасти, които трябва да се сменят на време. Може да откриете, че съединителя ви издържа 10 000 мили, преди да се наложи да вземете нов или бихте могли да изминете 150 000, преди да откаже. Точно колко време върви колата ви, без да се налага да го сменяте, зависи изцяло от начина на задвижване. Ако в даден момент се наложи смяна, тогава може да не изглежда важно, колко дълго ще издържи. Ако пренебрегнете смяната му,  може да ви струва стотици лева, за да ги замените, може да помислите внимателно как се отнасяте с него.

Кога трябва да смените съединителя?

Ако започнете да усещате съединителят, който прави някои малки ритници, това може да е знак, че е дефектен или е дошло време за подмяна на дадените важни авточасти.
Обикновено съединителят плавно се освобождава в двете посоки. Може да почувствате по-трудното му натискане или да не се освобождава толкова лесно, колкото нормално. Когато натиснете предавките на съединителя и превключвателя, ще се чуят звуци, като зъбците се движат един срещу друг, нещо като шум от шлайфане. Това показва, че е време да се прегледа от професионалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *