Важността на витамин Д за здравето на костната система

Костите, свързани помежду си чрез връзки и стави, осигуряват структура, привеждат тялото в движение, фиксират и защитават вътрешните органи от увреждане и съхраняват калций. Следователно здравето на опорно-двигателния апарат, на костната система е важно на всички етапи от живота ни. Наличието на силни кости и стави е нещо, което хората са склонни да приемат за даденост, тъй като симптомите често не се проявяват, докато не настъпи загуба на костна маса поради липса на витамин Д.

Приемането на витамини и минерали в комбинация с правилен начин на живот, балансирана диета и упражнения помага за укрепване и поддържане на здрави кости и стави на всяка възраст.

Кои са витамините за укрепване на ставите и костната система

Нека да разгледаме основните витамини и минерали, които са важни за здравето на костите и ставите.

Калцият е основен компонент на костната тъкан и е необходим за здравината на костите. Нашето тяло не може да го произведе, така че трябва да го набавяме с храна и добавки.

Витамин Д (калциферол) и костна система

От своя страна витамин Д играе ключова роля в усвояването на калция и помага за регулиране на костния метаболизъм. Ниските нива на витамин Д3 могат да увеличат риска от остеопороза и фрактури. А остър недостиг на калциферол може да причини рахит и остеомалация при децата – меки, слаби кости.

Други витамини:

Когато става въпрос за здравето на ставите, връзките, костна система не бива да забравяме витамините като А, С и Е. Всички те имат антиоксидантно и противовъзпалително действие, помагайки за облекчаване на болката от остеоартрит.

Друг важен минерал за здравето на костите и ставите е магнезият, тъй като той работи в тясно сътрудничество с калция, за да поддържа здравината на костите.

Витамините от група В намаляват възпалението при остеоартрит и артрит и помагат за възстановяване на увредената костна тъкан.

Мастноразтворим витамин, К2 играе важна роля в процеса на регулиране на костната плътност. Необходим е за активиране на остеокалцин, който е важен протеин, секретиран от тялото за, просто казано, изграждането на костите.