Видове автомобилни ключове

Производителите на автомобили постоянно усъвършенстват системите за безопасност. Какви видове автомобилни ключове има?

Видове автомобилни ключове

  • Конвенционален ключ с острие

Това е най-разпространеният вариант, с метално острие и пластмасова глава. Тези ключове защитават автомобила от кражба само с механическо заключване. Исторически, всяка марка автомобил има няколко вида остриета. Често се случва няколко различни марки да имат напълно еднакви остриета.

  • Ключ с чип

От края на 90те години на автомобилите започнаха да се поставят имобилайзери. Имобилайзерът – това е устройство с електронен чип в ключа и с който се проверява достъпа до запалването на двигателя на колата. Ако има достъп, имобилайзерът предава сигнал за разрешение за запалването.

Чиповете също могат да бъдат различни видове. Първите са били съвсем прости и са имали само фиксиран код, който не се променял. Съвременните разполагат с динамичен код и много добра защита от кражба.

  • Ключ с бутони за управление на централното заключване
  • Някои марки автомобили са помислили за удобството и са създали в ключа бутони, с помощта на които може с едно натискане да отключиш или заключиш вратите на автомобила. Това действително е много практично и сега трудно ще учудиш някого с такъв ключ.

На практика в ключа е вградена карта за радиочестотни модули, която предава радиочестотния сигнал с кода към автомобила. Автомобилът на свой ред проверява кода и изпълнява командата. Пултовете за управление на централното заключване в началото са били с обикновен фиксиран код, но с времето е заменен с динамичен.

  • Ключ с чип и бутони за централно заключване

Както стана ясно от наименованието му, този ключ има в състава си чип на имобилайзер и радиочестотната платка за управление посредством централно заключване (отваряне/затваряне на вратите). Такъв ключ може да бъде изпълнен в различни варианти.

Например ключът може да има отделно чип и отделно карта, които работят независимо един от друг. Или да има вече вграден чип в картата за управление на централното заключване.

  • Смарт ключ/карта (безконтактен достъп)

Това е следващо поколение ключове, които предоставят на собственика на автомобила още по-голям комфорт. Обратната страна е  сложността, недостатъчна надеждност и високата цена на тези ключове. В случай на несработване на действието на ключа, на собственика на автомобила му е предоставена възможност да запали двигателя с резервен, скрит в смарт ключа, обикновен механичен ключ с вграден в него чип.

 

За Денонощен Автоключар

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *