Видове велоергометри и ползите от тях

Видове велоергометри и какви са ползите от тях?

Видове велоергометри – могат да бъдат хоризонтални и вертикални. Хоризонталните велоергометри за упражнения се различават от конвенционалните вертикални такива. На него трениращият седи много по-ниско и е напълно облегнат на седалката. Тя е вградена в уреда за трениране. Това наистина е пълноценна седалка с мощна основа и удобна опора за гърба. Не е компактно седло, както при вертикален мотор за упражнения.

Когато човек седи на седалката на хоризонтален велосипед за упражнения, той значително намалява натоварването на гръбначния стълб. Напълно отсъства напрежение в областта на таза. Разбира се, това на първо място означава, че мускулите на корема или мускулите на ръцете (ръцете могат да бъдат свободно спуснати) няма да участват в тренировката.

Това дава повече свобода на движение на краката и възможности за увеличаване на скоростта. Тук не е необходимо да се грижите за правилния и безопасен баланс за цялото тяло. Няма да паднете и можете да тренирате с часове в спокоен или интензивен темп – това са двете основни предимства на този модел.

Хоризонталните велоергометри

Хоризонталните велоергометри за тренировки се препоръчват за тези, които желаят безопасно да възстановят физическата си форма след някакви травми и наранявания. Всъщност по време на рехабилитационния период мускулите на краката отслабват по-бързо от другите. Това е така, защото им липсва обичайното високо ниво на активност.

Според проучване на Американския колеж по спортна медицина, карането на велоергометър може да ви помогне да изгорите до 250 калории за 30 минути. И всичко това е достъпно в съвършено удобни домашни условия.  Там където нищо и никой не Ви разсейва и можете да се концентрирате върху основната си задача.  Можете да експериментирате с настройки и предварително инсталирани програми. Почти всеки модел има богат избор на сърдечна честота, интервални програми, специализирани курсове за отслабване, режими, зависими от ват и др.

Велоергометрите, за разлика от велосипедите, не отиват никъде, стоят неподвижно и притежават естествена устойчивост. Напрежението или идва от мрежата, или от вградения генератор. Може и съпротивлението да се създава от мускулното усилие на краката Ви по време на тренирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *