Видове парапети

Парапетите на стълбите трябва да се измерват над предния ръб на стъпалото – да са с височина най-малко 90 cm (на работните места най-малко 100 cm). За височини на падане над 12 м обикновено се изисква височина най-малко 110 см за всички сгради. За целта отделните федерални държави имат различни разпоредби. В Баден-Вюртемберг се изисква и височина от 90 см над 12 м височина на падане. Ако ширината на преградата (напр. На ескалаторите) осигурява допълнителна защита срещу падане, o. Минималните височини съответно падат под.

Видове парапети

Видове парапети и парапетите на мостовете
Парапетите на моста служат като защита от падане за пешеходци или велосипедисти. Парапетите са изработени от стомана или алуминий и имат минимална височина 1,0 m за височини на падане под 12 m, а за по-малки височини минималната височина е 1,1 m. В допълнение към велосипедните пътеки в Германия е необходима височина на парапета от поне 1,3 м. Парапетите на моста частично са поставени в парапета от стоманен кабел като задържащо устройство за превозни средства при евентуални аварии. Препоръките за велосипедни съоръжения предполагат 1,30 м височина на парапета.

Безопасност при ползване на парапетите

За по-старите парапети не се препоръчва да се облегнете на парапета (на групи), тъй като обикновено е трудно да се прецени колко далеч от обезопасителния стълб е отслабен материалът. Износването може да бъде причинено от стареене. Това включва корозия в стоманата, замърсяване на дървесината, омазняване на пластмаси, стрес и други влияния. Чрез използването на трайни системи за защита от корозия, като горещо поцинковане или дуплексна система (горещо поцинковане плюс покритие) или чрез използването на корозия от неръждаема стомана върху стоманени парапети вече е почти невъзможно.

Ако възникнат проблеми в случай на балконни парапети, направени от метал в областта на парапета, то те могат да бъдат преодолени чрез странични фиксации или (още по-добре) чрез мерки по долната страна на балкона.

За мостове (както и за някои други конструкции) DIN 1076 предписва годишни тестове за стабилност. Това включва винаги проверка на парапетите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *