Домашни растения срещу стрес и пречистване на въздуха

Ако търсите функционална декорация, домашните цветя са верният избор за вас.

Няколко добре поставени растения в дома могат не само да освежат жизненото ви пространство, да внесат повече спокойствие и атмосфера, но и да помогнат за чистотата на въздуха в дома ви. Знаем, че времето прекарано сред природата намалява нивата ни на стрес и напрежение, което до известна степен важи и за растенията, които отглеждаме в дома. Това се потвърждава от изследване, проведено от холандски учени, открили разлика в нивата на стрес при пациенти обградени с растения и такива без.

Именно затова в статията сме разгледали 10 красиви домашни растения, които увеличават нивата на кислород в дома ви, изчистват токсините от въздуха и са лесни за отглеждане.

Алое Вера

Гелът, който се извлича от растението, има редица лечебни свойства, като например успокояващия му ефект върху кожата при изгаряния и порязвания, а самото растение ще ви помогне да следите качеството на въздуха и при изчистването на замърсителите в него(най-вече такива от химични препарати за почистване). Когато количеството им в дома ви достигне високи дози, листата на алоето ще се покрият с кафяви петна. Растението расте най-добре с повече слънце.

 

Бръшлян

Учените от НАСА са определили бръшляна като най-добрия растителен филтратор на въздуха, тъй като той е най-ефективното растение по отношение абсорбирането на формалдехид. Също така той е невероятно лесен за отглеждане и е адаптивен – може да вирее както във висящо положение, така и върху земята. Най-добре се отглежда при умерена температура и светлина.

 

Фикус

Фикусът е идеален за почистване на въздуха в дома, а е и едно от растенията, които се отглеждат най-лесно, тъй като вирее дори при малки количества светлина и ниски температури. Това удобно за поддръжка растение е мощен съюзник в борбата с токсините и се слави с функциите си при прочистване на въздуха.

 

Спатифилум

Това красиво растение също като фикуса не изисква много грижи. Вирее добре дори на сянка и при ниски температури. Също редуцира нивата на редица видове токсини във въздуха.

 

Змийско растение

Змийското растение не се нуждае от много светлина и вода, за да преживява и това го прави удобно и икономично за всеки дом. Растението също така абсорбира въглеродния диоксид и освобождава кислорода през вечерните часове(за разлика от повечето други растения, които отделят кислород през деня), което го прави идеално за спалните помещения.

 

Бамбукова палма

Това атрактивно растение е на едно от челните места по пречистване на въздуха с резултат от 8.4. Най-добре се справя с прочистването на бензол и трихлороетилен. Бамбуковата палма се нуждае от редовно поливане, сенчести или защитени от директна слънчева светлина помещения.

Филодендрон

Сърцеобразният филодендрон е идеален избор за вътрешни помещения, тъй като е лесен за отглеждане и може да пусне декоративни лози. Подобно на бръшляна, растението се справя добре с филтрирането на въздуха, най-вече при абсорбирането на ксилен(диметилбензол). При подходящи грижи, филодендронът може да доживее дълги години. Изисква умерени количества светлина и вода.

 

Зелена лилия

Зелената лилия е едно от най-разпространените растения, заради декоративния си характер, лесното отглеждане и също така отличните си качества при пречистване на въздуха. Растението е най-ефективно при борбата със замърсители като бензол, формалдехид, въглероден оксид и ксилен.

 

Драцена

Това красиво и жизнено растение може да достигне размери от близо 4.5 метра височина, което го прави идеално за декориране и запълване на празни пространства в дома, а също така премахва токсините във въздуха. Вирее най-добре при изобилна слънчева светлина.

 

Дяволски бръшлян

Дяволският бръшлян, подобно на обикновения бръшлян, се справя отлично с пречистване на замърсяванията във въздуха. Той е добра идея за кухнята, като висящо растение, листата на което ще се спускат към земята под формата на пълзящи лози. Расте добре дори при ниски температури и малко слънчева светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *