Златни монети

Металите не веднага са сменили всички предишни форми на пари. Дълго време металните пари запазват своята стокова форма. И така, железните пари дълго време запазвали формата на мотика, лопата, подкова, пирони, вериги и т.н. Медните пари циркулират под формата на стативи, котли, вази, щитове.

Златни монети

Парите от сребро и злато имали формата на пръстени, колиета, щанги, златен пясък. През XIII век пр.н.е.  те започнали да се оформят в пръти с определено тегло на метала. Поради тази причина името на много парични единици е идентично с името на единиците за тегло: фунт стерлинги, ливре (половин лира), марка (половин лира). В резултат на по-нататъшното развитие на пазарните отношения започват да се секат монети от метал – банкноти с форма, установена със закон и тегловно съдържание.

Думата „монета“ за пръв път се е появила като заглавие на богинята Юнона през 279 г. пр. н.е. в Рим. В монетата се различават: предната страна е лицевата страна, обратната страна е обратната страна, ръбът е ръбът. Най-практичната форма на монетата е кръгла, въпреки че има най-различни форми: квадратна – в Тонга, шестоъгълна – в Сиера Леоне, октаедър – на Антилите. Първият, който представи профила си на монета, е Александър Велики.

Какви свойства на благородните метали са причинили широкото им признаване като универсален стойностен еквивалент?

Първо, благородните метали са достатъчно силни по отношение на изтъркването им, не ръждясват и запазват външния си вид дълго време.

Второ, те имат почти еднакъв състав. От тях е много лесно да се правят стандартни парични елементи – монети, тъй като тяхната стойност се определя само от един лесно определен физически параметър – тегло.

Трето, златото (златни монети) и среброто са доста трудни за фалшифициране, а фалшифицирането е сравнително лесно да се открие.

Четвърто, те имат лесна делимост. От тях е възможно да се създадат проби от различни парични деноминации, а съотношенията на деноминациите са равни на съотношенията на лесно определени физически характеристики на пробите – тяхното тегло.

 

Разберете още интересни факти за банковото оборудване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *