Какво представлява Бизнес коучингът – Част 2

Kaчества на коучинг треньорите

Да бъдеш експерт в осъществяването на печеливш и процъфтяващ бизнес е половината от битката, защото треньорът няма да може да ти помогне, ако не се заинтересува лично от хората, не се задълбочи да узнае нещо лично за клиента си. Затова най-добрият коучинг треньор е изключително внимателни и търпеливи – тяхната работа е да Ви помогнат да разберете какво да правите по-нататък, но те ще изчакат Вие да предприемете действия. И разбира се, те ще Ви подкрепят и следят Вашите стъпки. Най-добрият треньор живее по следното правило – вече имате основен компонент за трансформиране на Вашия бизнес – способността Ви да промените отношението си към него.

Любопитство и смелост

Качественият коучинг се състои в равна степен от любопитство и смелост. Любопитство да погледнете задълбочено във всички най-отдалечени кътчета на Вашия бизнес, за да разберете защо е заседнал или в състояние на застой.

Поставяне на цел

Като цяло един коучинг треньор иска да направи себе си ненужен за Вас. Страстта им е да Ви покажат как да получите това, което искате, и в същото време да станете диагностик, за да покажете от какво се нуждае Вашият бизнес сега и че имате нужда от помощта на треньор. Както всяка добра помощна връзка, в това има малко парадокс. Вашият треньор ще получава възнаграждение, докато Вие оставате негов клиент, и в същото време успехът му се измерва с това, колко по-малко имате нужда от него във времето. В това отношение треньорите са уверени в своите способности, тъй като знаят, че след като Ви помогнат на „първо ниво“ (какво трябва да промените), ще искате да продължите на „второ ниво“ (какво искате да промените).

Колко добър е Вашият коучинг треньор?

Ето как трябва да оцените всяка треньорска среща и цялостната коучинг връзка:

  1. Отговаря ли тя на изискванията на състоянието, в която се намирате сега? Комфортна ли е за даденото състояние, независимо дали празнувате успех или е присъствие наблизо, ако нещо се обърка.
  2. Има ли готови въпроси, които треньорите задават въз основа на това, къде се намирате сега и на какъв етап се намира Вашият бизнес? Те не го измислят, защото на визитките им пише „треньор“, те имат реален план и реално обучение.
  3. Могат ли да Ви помогнат да създадете дългосрочна визия, въпреки че помагат за решаването на днешните проблеми? Забелязали ли са модели и стереотипи на поведение или просто реагират на настоящата ситуация? Вие искате мъдри съвети, а не бързи поправки.
  4. Правят ли Ви те по-любопитни и „гладни“? Техният начин на мислене и мироглед са предадени на Вас. Понякога забелязвате, че задавате на хората същите въпроси, които Ви задават треньорите.
  5. Разбират ли какво е коучинг? Внимавайте с маскирани консултанти и терапевти-аматьори.
  6. Имат ли смелостта да Ви ядосат? Те трябва да са готови да добавят гориво към огъня, ако не спазвате ангажимента си към себе си, да Ви покажат, ако е така, за да свършите работата и да направите необходимите промени.
  7. Крият ли се зад някакви трикове? Не би трябвало да е трудно да пренесете работата, която вършите в тренировъчните сесии, в ежедневието. Може да е трудно, но е напълно възможно.

Квалифицираният коучинг треньор е концепция, която се състои от много части. Но си струва да кажем, че треньорът не е най-добрият Ви приятел, той е най-добрият приятел на Вашия бизнеса. И това е партньорство, в което всеки печели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *