Избор на правилната котешка храна

Суха храна за котки: какво да търсите при избора?

Пазарът на стоки за домашни любимци е пълен с разнообразие от фуражи и марки суха храна за котки. И за да изберете качествена диета за вашия домашен любимец, трябва да се съсредоточите върху следните характеристики: порода, начин на живот, възраст, особености.

Характеристики:

  • Порода. Диетата за дългокосмести и късокосмести породи е малко по-различна, тъй като в диетите за първите има компоненти, които допринасят за отстраняването на погълнатата вълна от храносмилателния тракт. В допълнение, диетите отчитат особеностите на храносмилането на отделните породи, чувствителността и склонността към алергии.
  • Начин на живот. Домашните любимци, които прекарват целия си живот между 4 стени и спят през по-голямата част от времето, са склонни към затлъстяване, така че те трябва да избират добра суха котешка храна с по-малко калории. Активните животни, напротив, се нуждаят от високоенергийна храна (висок процент протеини).
  • Възраст. Храната за котенца е коренно различна от храната за възрастни котки, така че ако решите да купите най-добрата суха храна за котки, вземете предвид възрастта на вашия домашен любимец.
  • Особености. Диетата трябва да съответства на физиологичните характеристики на животното. Стерилизираните животни имат нарушен хормонален фон, в резултат на което производителите контролират състава за такива домашни любимци. Бременните и кърмещи животни се нуждаят от високо питателна храна. При заболявания са необходими диети, предназначени специално за проблемни котки. Подходящият състав повишава ефективността на лечението, минимизира алергичните реакции.

Степени на суха храна за котки: Видове

  • Супер премия

Фуражите от супер-премиум клас се отличават с хранителна стойност, тъй като в състава на супер-премиум фуражите преобладава естественото месо от най-висока категория, а растителният протеин съдържа минимално количество. Няма субпродукти, оцветители и консерванти. Ако търсите най-добрата суха котешка храна, търсете супер премиум марки, включително следните марки: Hill’s, Pro Plan, Royal Canin, Brit, Pronature, Grandin, Berkley и други храни, които съдържат голям процент естествено месо.

  • Премиум

Най-популярната и търсена категория е премиум. Добрата суха премиум храна за котки се състои от месни отпадъци. Източникът на въглехидрати е пшеница, ориз, царевица. Важно е да разберете, че премиум сегментът е бюджетен, а не нискокачествен. Марки, които произвеждат първокласна храна: Cat Chow, Wellkiss, Friskies, Gourmet, Sheba.