Имоти в България

Имоти в България

 Обща пазарна оценка

След дългия застой в пазара на недвижима собственост, започнал от глобалната криза на недвижими имоти, с цени, паднали средно от около 30% от най-високия им дял от 2008г. насам, в последно време в България се наблюдава повишаване цените на недвижима собственост.

Данни от Националния статистически институт на страната показват повишаване от 1.79% в цените на имоти през първата четвъртина на 2014г. в сравнение с предната, а през следващото тримесечие повишението достига до 2%.  Най-големите градове в страната, столицата София и вторият по големина град Пловдив са с най-висок дял по поскъпване на недвижимия пазар.

Близо 10% от недвижимия пазар в страната е съставен от чуждестранни купувачи, повечето от които търсят апартаменти или къщи за ваканционния период. Привлечени са от черноморския регион, по-специално морските столици Варна и Бургас, също Слънчев бряг и Свети Влас, следвани от зимните дестинации и ски курорти като Пампорово и Боровец.

Столицата София се нарежда на трета позиция на пазара на имоти от страна на чуждестранни граждани, изпреварена от морските и планински региони. Средната цена на  имот в София през второто тримесечие на 2014г. е близо 753 евро за кв.м. Във Варна средните цени са 699 евро/около за кв.м.

Кой купува имоти в България

Британските купувачи, помогнали за покачването на пазарните цени в страната от 2000 до 2008г., в по-голямата си част изчезват след 2008г. и са заменени от руснаците. Въпреки това, в последно време се наблюдава отново повишен интерес от тяхна страна, споделят експерти, според които се очаква притокът да продължи да нараства.

Гражданите на Руската Федерация продължават да са най-голямата група чуждестранни клиенти на пазара, следвани от тези на Германия, Франция, Нидерландия, Белгия, Украйна, Скандинавските страни, САЩ, Канада, Австралия, ЮАР и др.

През последните две години към българския недвижим пазар се отбелязва повишено внимание от страна на купувачи от Близкия Изток, от страни като Ливан, ОАЕ, Сирия и Пакистан.

Придобиване на недвижимост

Чужденците, които купуват имоти в страната, нямат ограничения по отношение на закупуването на апартаменти, но биха могли да срещнат известни препятствия при закупуването на земя. Членството на България в Европейския съюз дава свобода на гражданите на други държави членки при закупуването на имот със прилежаща земя, но клиенти от  други държави, които искат да купят имот и земя в страната, ще трябва първо да основат акционерно дружество или компания. От своя страна това никак не е трудно и процесът е крайно опростен и евтин, като цялата документация може да бъде попълнена и изпратена онлайн, разноските варират, обикновено между 200-500 евро, а самият процес отнема не повече от една седмица. Ако купувачът прибегне до услугите на брокерска агенция, която се занимава с консултантска помощ при уреждане на законовите разпоредби, обикновено се заплаща около 3% комисионна, а нотариалната такси и общинския местен данък възлизат на около 4-6% от стойността на закупения имот.

Повечето чужденци, които закупуват имоти в България, обикновено заплащат сумата в брой, въпреки че много собственици позволяват разсроченото плащане и наличието на ипотечни кредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *