Инфрачервени газови устройства

Инфрачервени газови калорифери се делят на:

  • Керамични.

Те използват керамична плоча като топлообменник, който може да се нагрее до температури над 800 градуса.

  • Каталитични (с безпламъчно изгаряне). Топлинното излъчване от такива устройства не е по-високо от 600 градуса.

Съществуват и външни инфрачервени газови калорифери.

Името им говори само за себе си. Добре е да използвате такива устройства в беседки, на балкон, тераси, тревни площи. Ефективността на такова устройство по никакъв начин не е по-ниска от класическата. Той, подобно на домашния газов нагревател, има висока ефективност. Единственото предупреждение е, че уличното пространство бързо ще изразходва топлината, генерирана от нагрети предмети.

Каталитични калорифери

Характеристика на такива устройства може да се нарече фактът, че те работят без пламък и шум, като са най-безопасните в линията на всички газови нагреватели.

Каталитичните газови нагреватели загряват въздушното пространство, а не предметите около тях.

Топлообменникът в такива модели е направен от фибростъкло, отгоре на което е направен катализатор от паладий или платина, който всички обичаха (с мед, хром или железен оксид). Когато газ взаимодейства с катализаторно покритие, възниква химическа реакция, резултатът от която е топлина. Ясно е, че при този принцип на работа продуктите от горенето и димът напълно липсват. Доста често каталитичните модели са оборудвани с вентилатори и електрически нагревателни елементи, което увеличава тяхната ефективност и ги прави летливи.

Конвекторен тип калорифери

Този тип устройство има различен метод на инсталиране. Монтирането на конвекционно устройство изисква комин. Той, подобно на катализатора, загрява само пространството около себе си. В него обаче има пламък, както във всеки друг газов котел. Кислородът, без който няма да се случи горене, навлиза в устройството през комин. И през него димът се извежда на улицата.

Принципът на работа на конвекционните устройства е следният:

  • Газът се подава в камерата, където се извършва горенето.
  • Кислородът през комин влиза в пещта.
  • С помощта на специален бутон на панела се запалва газ.
  • Пламъкът загрява топлообменника, а той от своя страна предава топлината във въздуха.

Този тип газови нагреватели работят на принципа на конвенция. Чрез малки продълговати отвори, разположени върху корпуса отдолу и отгоре, студен въздух навлиза в устройството, където се нагрява от топлообменник. В резултат на това той напуска вътрешността на нагревателя, пробивайки се на повърхността през горните слотове. За по-продуктивна работа на оборудването, той е оборудван с вентилатор, което допринася за активната конвекция на въздуха.

Източник: kamakbg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *