ИСТОРИЧЕСКИ НАХОДКИ В РАЙОНА НА ГР. СЪРНИЦА

Исторически артефакти

Исторически артефакти в Родопите – Ваканционно селище Ива се намира в западната част на планина Родопи, на 49 км от гр. Велинград и на 4 км. от гр. Сърница. Ваканционното селище е разположено на самият бряг на язовир Доспат на 1200 м. надморска височина и площ 13 000 м2.

В района на сегашна Сърница е имало активен живот в древността. Тя се намира в близост до  трасето на частично съществуващ стар римски път, който свързва Тракия и Родопите чрез Вия Траяна .Там между язовирите Малък и Голям Беглик е известната и до днес местност Железни врата, до местността Доспатски проход.

Разкопки

На терасата на Комплекс „ИВА” в Родопите, при разкопки, извършени от Археологическият институт при БАН, бе открита ранна християнска базилика. Те е от ІV – VІ век след Христа. Иначе казано това е приблизително четири стотин години преди официалното приемане на Християнската религия у нас. Откритото на мястото на разкопките голямо количество прозрачно стъкло с бледозелен цвят и многобройни мехурчета говори за остъкляване на храма – явление изключително рядко за онова време. До базиликата е разкрит и малък некропол. Проучени са 9 погребения, датиращи от ІV век след Христа. В гробовете около източната част са намерени глинени съдове, предимно местно производство, изпълнени в традицията на античността.

Археологически находки в района

По време на разкопките бяха направени обхождания на района на гр. Сърница и бяха събрани данни за повече от 10 археологически обекта от желязната епоха, античността и средновековието. Сред тях е известната от по-рано крепост Манастира. Тя се намира на главното било на масива Дъбреш и е разположена на площ от 25 дка. Градена е от ломен камък, със стени високи до 4 м. На 200 м западно от нея, по билото на планината, има могилен некропол. Покрай крепостта се вижда трасето на добре запазен римски път в посока североизток. Ранната базилика, некропола, крепостта, римския път и други исторически забележителности ясно говорят за наличието на активен живот на района още в древността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *