История на асансьорите

Повече за История на асансьорите

История на съвременните асансьори

Съвременният човек е толкова свикнал с изобилието на различни устройства, че някои от тях се приемат за даденост. Много битови предмети и механизми са толкова органично преплетени с ежедневието, че ние на практика не ги забелязваме, обичайно натискаме бутоните и изпълняваме познати действия.

Един от тези механизми е асансьорът – устройство, което Ви позволява бързо и без физическо усилие да се издигнете до определена височина, както и да се транспортира товар (количка, закупени домакински уреди, торби с хранителни стоки и др.).

В същото време малко хора знаят историята на това, без съмнение, полезно изобретение.

Ще Ви запознаем с историята на създаването му.

История на асансьорите – Кога се е появил асансьорът?

Идеята за създаване на специален механизъм, който би улеснил движението на стоки отдолу нагоре и назад, се е появил в древността: може би първите изобретатели на асансьорния тип са египтяните, които построили огромните си пирамиди преди повече от четири и половина хиляди години.

Темата за произхода на тези творения, поразителни с монументалната си красота и прецизното прилягане на всеки елемент, си остава загадка: някои хора смятат, че това не е било възможно да се изгради без помощта на пришълци, други са склонни да видят по-просто обяснение.

Така че някои изследователи смятат, че движението на каменни блокове е извършено по рампа, специално изградена до пирамидата, но тази версия не е съвсем убедителна: с нарастването на пирамидата е необходимо да се изгради рампа, а също така да се произведе от камък, за да може да се издърпат горните нива на каменни блокове с тегло от 2 до 60 тона. Това изисква допълнителна консумация на материали, труд и време.

Втората версия изглежда по-правдоподобна: египтяните са имали повдигащи устройства, с които биха могли да издигнат каменни блокове към горните нива. Доказателство за това е описанието на конструкцията на пирамидата, направена от Херодот в неговия труд “История” през 445 г. пр. Хр. Текстът споменава някои механизми, чрез които строителите вдигат блокове към следващия ред. Тези механизми са направени от дърво, лесно се преместват от място на място и могат да повдигат товари от различни размери.

Източник: KONE Greece

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *