История на химическото чистене

История на химическото чистене

Този процес на пране, открит случайно, след преобръщането на  маслена лампа на масата, което се установило, че е премахнало петната, е началната стъпка на химическо чистене. Тъй като химическото чистене произхожда от Франция, някои хора все още наричат ​​този вид пране „френско пране“.

През първите 50 години след появата на химическото чистене са използвани разтворители като бензол, керосин, бензин и камфор терпен. Всички тези разтворители са силно запалими и често причиняват пожари. През 1897 г. Лудвиг Антлинг от Лайпциг, Германия, прави стъпка напред в технологията за химическо чистене. Той изобретил използването на въглероден тетрахлорид като химически почистващ агент. Тетрахлоридът има добър почистващ ефект и не е запалим, но има остра миризма. И беше каустичен към оборудването. До 1918 г. Европа започва да преминава към трихлоретилен вместо тетрахлорид. Оттогава индустрията за химическо чистене постепенно се развива.

През 21 век прането е механизирано. Често използваните течности за химическо чистене са разтворителят Stauda, ​​който е изобретен през 1928 г., и перхлоретиленът, получен от петрол разтворител, който не е опасен от пожар, но причинява рак. Тъй като течността за химическо чистене е скъпа, разтворителят често се отстранява от прането, след като е готово, и след това се филтрира за повторна употреба.

В момента в Европа и Съединените щати, както и в други развити страни, индустрията за химическо чистене има история от стотици години, формирала е интегрирана система, независимо дали в големи или малки градове, магазините за химическо чистене могат да се видят навсякъде, се превърна в необходимост в живота.

Как работи химическото чистене?

Основно оборудване за химическо чистене:

  1. Бензинова машина за химическо чистене или тетрахлоретиленова машина за химическо чистене
  2. Перална и сушилна машина или перална и сушилна машина
  3. Маса за гладене
  4. Парогенератор.
  5. Таблица за отстраняване на петна

6. Конфигуриране на дезинфекционен шкаф, компютъризирана касова система, конвейерна линия за дрехи, опаковъчна машина и др.

Вижте тук повече за химическото чистене.