История на химическото чистене

История на химическото чистене

История на химическото чистене датира още от много древни времена според записи за методите на почистване на деликатни дрехи. Те били открити в руините на Помпей, който бива опустошен от изригването на вулкан през 79 година. В онези времена една голяма част от дрехите били направени от вълна, която била известна с това, че се свива във вода. Професионалните чистачи на дрехи, по-известни като тепавичари, използвали разтворители като амоняк. Той бил произвеждан от урината и също и луга, също и глина, която била наричана “земята на тепавичаря”, която премахвала мръсотията, потта и мазните петна от дрехите.

Една от най-ранните препратки към съвременното химическо чистене е една история за една тромава прислужница. Тя разсипала малко керосин върху една мазна покривка. Керосинът много бързо се изпарил до сухо и тя забелязала колко по-чиста е покривката точно там, където е бил разлят керосинът. След случката определени хора започнали да правят експерименти, за да определят кой тип разтворител има най-доброто действие що се отнася до разтваряне на мазни петна. Субстанциите включвали терпентинови спиртни напитки, керосин, базирани на петрола флуиди. Също така бензин и камфорово масло по данни на Щатската коалиция за саниране на химическото чистене.

Първото ателие

Доверието за това да бъде първата фирма за химическо чистене отишло при фирмата на Джоли Белин. Тя била основана през 1825 година в Париж според “Наръчник за разтворителите”.  Разбира се, че модата е била важна част от обществото. Дрехите били подгизнали във вани, напълнени с терпентин. След което били поставяни в нещо като предшественик на перална машина и след това били изсушавани, така че терпентинът да може да се изпари. Първата машина за химическо чистене в САЩ била показана по същото време, когато Томас Дженингс използва метод, наречен “сухо измиване”. По този начин  почиства деликатни дрехи, които традиционното почистване би увредило. Той бил американски шивач и изобретател. А също и първият известен афроамериканец, който получава патент в САЩ. Неговият процес бил патентован през 1821 години и по този начин той имал възможността да създаде и развие един успешен шивачески и бизнес за химическо чистене в Ню Йорк.

Източник: Химическо чистене Cleaning Station Sofia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *