Какви задължения има работодателят с работници, изложени на COVID-19?

Пандемията на коронавируса е здравна криза

Която парализира целия свят и страната ни, не само в ежедневния аспект, но и на работното място. Потенциалът работниците да бъдат изложени на COVID-19 изисква значителни промени в безопасността и здравето при работа.

Сред основните опасения на сътрудниците, освен възможността да бъдат заразени по време на упражняването на тяхната работа, е и превръщането в част от групата на хората, които остават без работа в резултат на тази криза. Тази несигурност означава, че мнозина отиват на работните си места, без да вземат достатъчно мерки за безопасност и хигиена.

Сега, разбирайки, че има работни дейности, които не могат да бъдат спрени или които не отговарят на условията, които да се извършват в режим на дистанционна работа, от съществено значение е както служителите, така и работодателите да вземат необходимите мерки за опазване на здравето и избягване на разпространението на COVID -19 сред тези, които са част от компаниите.

Кой е отговорен за здравето на работниците при COVID-19?

Въз основа на Министерска резолюция, одобри техническия документ „Насоки за наблюдение на здравето на работещите в риск от излагане на COVID-19“, в който се съдържат различни съображения относно грижите това трябва да се вземе предвид при работната дейност, за да се предотврати и контролира разпространението на COVID-19, „тъй като работните места представляват пространства за излагане и заразяване“.

Според експертите по безопасност „всеки работодател е длъжен да прилага мерки за гарантиране на безопасността и здравето при работа“. Сред тези мерки, които работодателите трябва да предприемат, те носят отговорността да изготвят съвместно план за наблюдение, превенция и контрол на COVID-19 при работа със службата за здраве и безопасност.

Този план трябва да съдържа дейности и действия, които позволяват спазване на насоките, установени в този технически документ. Планът трябва също да посочва броя на работниците, риска от експозиция за всяка работа и, разбира се, характеристиките на наблюдението, предотвратяването и контрола на риска от експозиция.

Ето защо доверявайки се на ЛОТ-КОНСУЛТ вие получавате:

  • качествени услуги
  • ниска себестойност (конкурентни цени)
  • опит и професионализъм
  • здраве и безопасност за служителите
  • спазване на нормативните изисквания, съгласно Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

За повече информация може да позвъните на телефон 0700 800 10, а също да ги откриете на адрес гр. София, ж.к. Лагера, ул. Троянски проход 16.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *