Какво е емоционална интелигентност?

Често минаваме през живота и дори не разбираме как се чувстваме. Докато това е така, няма да станете лидер. И по-важното е, че няма да постигнете самосъзнание. В резултат на това не можете да се възползвате от всички възможности, които ни предоставя животът.

Добрият лидер знае какво се чувства другият човек дори по-добре от него. Но всичко започва с разбирането на вашите емоции.

Според Talentsmart, 90% от успешните ръководители имат високо ниво на емоционален коефициент. Работниците с развита емоционална интелигентност печелят средно 29 000 долара годишно повече от тези с нисък процент. И докато някои психолози и бизнес обучители смятат EQ за решение на всички проблеми, други критикуват идеята за ненаучна.

Какво е емоционална интелигентност?

Емоционалната интелигентност е способността да разпознавате и контролирате своите собствени и чужди емоции. Ако IQ измерва интелектуалните, логическите и аналитичните способности на човек, тогава EQ – лични и социални умения. Ще можете да се сприятелявате с емоции – можете да установите отношения с хората.

Ако концепцията за коефициент на интелигентност (IQ) съществува повече от сто години, тогава те започнаха да говорят за EQ едва през 1990 г., когато в научното списание се появи малка статия, наречена Emotional Intelligence. То е написано от изследователи Джон Майер и Питър Саловеи, които откриха доказателства, че емоционалната интелигентност може да се разглежда като отделен тип интелигентност и считат за разумна форма на подход към данните, които получаваме чрез емоции.

Статията беше публикувана, но почти никой не я прочете, така че цялата слава отиде при Даниел Големан, журналист на The New York Times, който през 1995 г. преработи статията и написа книгата „Емоционалната интелигентност: защо може да има значение повече от IQ“.

В него той описа четирите основни компонента на EQ:

Самоосъзнаване (самоосъзнаване). Способността да разпознаваме и анализираме собствените си емоции, както и познаването на своите силни и слаби страни.

Самоуправление (самоуправление). Способността да управлявате емоциите си и да поддържате емоционален баланс дори в критични ситуации.

Емпатия (съпричастност). Разбиране на емоциите на другите и способността за общуване с другите, като се вземе предвид вътрешното им състояние.

Умения за връзка Способността да общувате с хората, да управлявате техните емоции, да разрешавате конфликти, да работите в екип или да го ръководите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *