Какво е коучинг?

Какво е коучинг?

Коучингът е професионална връзка, която помага на хората да постигнат изключителни резултати в своя живот, кариера, бизнес. Треньорът помага това, да се преодолее разликата между мястото, където човек е сега, и там, където иска да бъде.

В отношенията между клиента и треньора се използва широк спектър от поведенчески техники и методи, които помагат на клиента да постигне поставените цели, да подобри професионалните си резултати и удовлетвореност.

С прости думи, коучингът е работа върху себе си под ръководството на треньор, който помага да се разберат целите и начините за тяхното постигане.

Разлики между коучинг и менторство

Коучингът и наставничеството (менторството) често използват подобни подходи и практики. Програмата за коучинг обаче има времева рамка, която може да бъде удължена, ако е необходимо, а наставничеството е дългосрочна връзка. Наставникът най-вероятно има същата професия, понякога дори работи в същата компания като неговия ученик. По правило той е опитен практикуващ, който вече е преминал пътя, който ученикът сега следва.

При обучението, наставничеството и консултирането много процеси са сходни, но се извършват от лица с различна квалификация и се предполага различен формат на отношенията между учителя и ученика. Просто казано, треньорът е по-скоро психолог и мотиватор, отколкото учител.

Коучингът не включва предоставяне на препоръки; вниманието е по-фокусирано върху мисленето на клиента. При наставничеството съветите са често срещана практика.

Коучинг методи

Методиката за коучинг всъщност не е толкова сложна. Тя включва практики, които повечето от нас познават. Ние дори използваме много от тях в ежедневието. Разликата е, че треньорите съзнателно прилагат тези методи, за да помогнат на клиента да постигне целта си.

Създаване на поверителна атмосфера

Добрите треньори общуват с всички от екипа. Те се задълбочават в света на клиента и са в състояние да оценят силните и слабите страни на всеки. За да може екип или отделен клиент да се заемат сериозно с работата с треньор, те трябва да му се доверят.

Добър начин за изграждане на доверие е демонстрирането на активно слушане. Треньорът е напълно фокусиран върху думите на клиента и дава яснота, че го разбира. По време на срещи 1: 1, обучаващият слуша внимателно и след това обобщава разговора – показва искрен интерес, което повишава нивото на доверие и помага за постигане на по-добри резултати. Активното слушане е важно умение, което липсва на много лидери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *