Какво е манов мед

Мановият мед представлява сладко лепкава течност, екскретирана от определени насекоми, обикновено листни въшки. Когато насекомото пробие ликото на растение с иглоподобните си уста, сокът, който се намира под налягане, се изстрелва в хранителния канал на насекомото, принуждавайки соковете, поети преди това, да се отделят от задните му части. Въпреки тази информация, не би трябвало да се притеснявате, защото дървесният сок, от който се хранят листните въшки в по-голямата си част е само вода и захар, с около 1-2% белтъчини. Тъй като насекомото трябва да изяде голямо количество от сока, за да си набави нужните белтъчини, крайният продукт, който отделя и наричаме мед, без няколко амино-киселини, наподобява това, което първоначално е поело. Терминът манов мед би трябвало да се използва само за субстанцията, която е преминала през стомашно-чревния тракт на насекомото.

Медът, който се изхвърля от насекомото, попада върху листа, клони, иглички и дори по повърхността под растенията, като след това течността примамва други насекоми, като мравки и пчели. Въпреки че медните пчели предпочитат цветния нектар, в определени периоди на недостиг, пчелите са принудени да събират мановия мед, да го транспортират обратно в кошера си и да го преработят като нектар.

Течната част на мановия мед се изпарява бързо и заради това медоносните пчели се занимават със събирането му през ранните часове на деня или привечер. Пчелите третират течността подобно на обикновения цветен нектар и често тя се смесва заедно с него и именно поради това разликата в завършения меден продукт е едва осезаема. Медът, направен изцяло от отпадните течности на листните въшки се нарича манов, горски, дървесен и др. Понякога се наименува на основния компонент в него, като например боров мед, дъбов и т.н. Медът е с обособен тъмен цвят, със силна есенция, по-малко киселинен от обикновения и по-малко сладък от него. Високо ценен е в повечето части на Европа и Нова Зеландия, което се отразява и на високата му цена.

Въпреки всичко, мановият мед не се счита като добър хранителен източник за пчелите през зимата, заради завишеното количество пепел в него, което е основна причина за дизентерията сред медоносните пчели и заради това много често те сами го премахват от кошерите си преди настъпването на зимата.

Количеството манов мед в обикновения пчелен мед зависи главно от растителните видове наоколо, климата и метеорологичните условия. Ако цветният нектар е в изобилие през цялата година, количествата на събрания манов мед от пчелите ще бъдат незначителни. Въпреки това в някои региони, като например Германия и Северна Калифорния, мановият мед е нещо обичайно. Подобно на обикновения мед, вкусът на мановия, сладостта, консистенцията, питателността и степента на захаросване зависят главно и от растенията, и насекомите, които са го събирали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *