Какво е различно при шофирането на автоматичен автомобил?

Автошкола за автоматични автомобили

Всичко, което се изисква от шофьор, обучен в автошкола и управляващ кола с автоматична скоростна кутия, е познаване и спазване на правилата за движение. Яко, нали?!

При кола с автоматична скоростна кутия лостът за превключване на скоростите изглежда малко по-различно от този при ръчна скоростна кутия.

Има три програми:

P – паркинг. Същата дръжка. Натискайки педала на спирачката, спирате до края и разбирате, че следващите няколко минути няма да мръднат. Можете да поставите скоростния лост в режим паркиране и да освободите педала на спирачката, като по този начин обездвижите автомобила.

R е скоростта на заден ход. Тук всичко е просто и ясно. Изстискайте педала на спирачката до упор, поставете лоста в положение R, отпуснете педала на спирачката и колата ще се търколи назад.

N е неутралната скорост. Това предаване се използва рядко. Необходимо е в случай на шофиране в трудни зони, когато е необходимо да се остави дълбока дупка.

Как се управлява автоматична кола?

Да се ​​научите да управлявате кола с автоматична скоростна кутия е много по-лесно, отколкото с ръчна. Но ако се научиш, особено по време на шофьорските курсове, да караш кола с автоматична кола, няма да можеш да караш с ръчна. И това се дължи на факта, че колата прави твърде много за Вас, реално без Ваше участие. Това е особено забележимо при автомобили от ново поколение с различни системи за круиз контрол, когато не е необходимо да натискате педала на газта.

И така, както сте учени в автошколата, по време на шофьрските курсове:

Влезте в колата, натиснете педала на спирачката, отпуснете го – двигателят работи. И сега колата тръгва плаво без излишни вибрации и приплъзвания. Седна и да тръгваме.

Автоматичната скоростна кутия е проектирана да улесни живота на шофьора. Например, много е удобно в градския трафик, когато трябва да сменяте много ленти, а също и да превключвате скорости. Или, напротив, когато стоите в задръстване, като периодично напредвате леко по до 3-4 метра напред.