Какво се влияе от емоционалната интелигентност

 Самосъзнание

Чувствайки се еуфоричен или депресиран, безпричинно безпокойство или много специфична загриженост, човек с високо ниво на EQ разбира какво се случва с него и как се нарича. Той е в състояние да различи тревожността от гняв или паника и спонтанната нежна радост от силната емоционална близост. Осъзнавайки чувствата си, той е в състояние да се дистанцира от тях и да не навлиза дълбоко в разрушителни и ефирни мисли. Например, тя няма да приеме лека страст към голямата любов, а любопитна перспектива – към основната цел на живота. Въз основа на емоциите той ще изгради дългосрочни планове, при които промените в настроението или новите събития в живота като цяло няма да променят значително вектора на неговото развитие.

Това не означава скучен живот, без впечатления, в който човек не може да се подложи на импулс. По-скоро е дълбоко познаване как да се отговори на конкретни емоции. Например, не продължавайте безрезултатен спор, когато всички страни в конфликта са облечени в облекло. Не поемайте твърде много отговорности в състояние на еуфория. Не се страхувайте да признаете на себе си грозни чувства и да поемете отговорност за тях. Не причинявайте вреда на другите без тяхното искане. Такива „не“ са взети от личен отрицателен опит и често автоматично се настройват след няколко пропускания. Просто е необходимо време, за да хванем връзката между нашите чувства и последващи действия.

Саморегулиране при емоционалната интелигентност

Разбирайки чувствата си, е лесно да управлявате себе си – от съзнателна диета до работен график и планиране на работното време. Високото ниво на квалификация се отразява на факта, че ние поемаме отговорност за живота си и за крайния резултат от всички взаимоотношения. Работници и лични – и не търсим виновните. Вместо да прехвърлят вината на неуспешни колеги или на другата половина, която не ни е разбрала правилно, хората с високо ниво на EQ са склонни да се запитат на какъв етап се е влошило недоразумението. Какво точно биха могли да направят по-добре – и да използват тези знания в следващия подобен ситуация.

Самоконтролът допринася за факта, че не допускаме отрицателни емоции – гняв, тревожност, умора – да влияят на другите и да следим собствената си репутация. Ние продължаваме да запазваме тази дума, обещание и разбиране непрекъснато извън непреодолима сила. Резултатите се оценяват чрез усилия и собствени действия, а не чрез анализ на грешките на другите. Но новите условия и житейски ситуации не потъват в тревожно състояние. Човек с високо ниво на EQ ще търси трудности във възможността за решаването им и личното си израстване или преместване на друга работа и в други взаимоотношения. Разбира се, това не означава, че трябва да се превърнете в робот, в който са подредени всички импулси и реакции. По-скоро емоционалната интелигентност означава здравословна оценка на способностите и предимствата на хората. Признаване на правото на хората да се държат както им харесва и способността да разрешават конфликти в конфликт на интереси, без да стават заложници в продължение на много месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *