Как да окажем първа помощ при алергична реакция

Как да окажем първа помощ при алергична реакция?

Разбрахме защо се появяват алергии.

Но какво да направите, ако все още не можете да се защитите. Ако почувствате сърбеж или усещане за парене по кожата, запушен нос или симптоми на възпалено гърло, или започнете да кихате много често, тогава вероятно имате алергична реакция към някакъв дразнител. Следвайте процедурите, за да се справите с атаката.

Първа помощ при алергична реакция

Необходимо е да изплакнете с топла вода областта на кожата или носната кухина, където е възникнал контакт с алергена.

Ако причината за алергичната реакция е ухапване от насекомо, уверете се, че няма жило в раната

Опитайте се да се отървете от алергена, ако все още е наоколо. Преместете цветя или домашни любимци в друга стая и се опитайте да ограничите контакта си с тях

Ако след всички мерки състоянието не се подобри или дори се влоши, обадете се на линейката или отидете сами в болницата.

Ако не изпитвате алергична реакция и трябва да окажете първа помощ на друго лице, използвайте следните препоръки:

Поставете потърпевшия от алергия и повдигнете краката му. По този начин кръвта ще тече от краката към тялото

Ако възникне алергия към лекарства или храна, тогава трябва да изплакнете стомаха и да дадете на жертвата активен въглен. Освен това, ако е възможно, направете клизма и не позволявайте на жертвата да пие, докато стомахът не бъде измит.

Ако човек е загубил съзнание, поставете го настрани, за да предотвратите прибиране на езика. Следете пулса и дишането си. Извършете изкуствено дишане и компресия на гръдния кош, ако няма признаци на дишане или пулс. След това е необходима спешна хоспитализация в болница.

Алергията е хронично заболяване, което възниква в резултат на неадекватна реакция на организма към навлизането на потенциално безопасни вещества. Той се развива при многократен контакт с такова вещество, като с всяка следваща среща се появява все по-ярко. Ако не се лекува, води до усложнения, влошава общото състояние на пациента и намалява качеството му на живот. Навременното посещение на консултация с алерголог и спазването на препоръките, дадени от специалиста, ще помогне да се избегне това.