Как работи HEPA филтъра?

Пречиствателите на въздух

Пречиствателите на въздух са често срещано домакинско оборудване в днешно време. С настъпването на зимите търсенето на пречистватели на въздуха се увеличи. Бързо наближаващият празничен сезон също е причина собствениците на жилища, засегнати от нарастващото замърсяване на въздуха, да се втурват да купуват пречистватели на въздух.

Пречиствателите на въздух са уникален продукт в списъка с бели стоки, предлагани на пазара. Чистият въздух определено е важен за хора, които са екологично осведомени и знаят за здравословните проблеми, причинени от замърсяването на въздуха в закрити помещения.

Сега има няколко технологии, които се използват днес за филтриране на въздух на закрито. Най-ефективната и широко използвана технология обаче е филтрирането на въздуха с високоефективни частици. Така че, нека да разберем как работят HEPA въздушните филтри.

Високоефективна съставка на частици – HEPA

Най-простата форма на филтрация в пречиствателите на въздух е да се използва материал с дупки, които са достатъчно големи, за да улавят някои частици и достатъчно малки, за да пропускат други. Така работи нормалното сито. Въздушният филтър също е като сито, което улавя частици в околния въздух. Но как улавяте частици, които плават във въздуха? Е, като направим много фин филтър с отвори, достатъчно малки, за да пускат въздух, но задържат всичко останало. Това наричаме HEPA филтър. Той може да хване почти 99,97% от праховите частици и замърсяващи вещества във въздуха. Но има уловка.

Дупките в HEPA филтъра са толкова малки, че просто ще се запушат от по-големи прахови частици, които се изтеглят от вентилатора на пречиствателя на въздуха. Следователно, за да може HEPA филтърът да работи ефективно, е необходим предварителен филтър. Предварителният филтър е просто сито, което спира по-големите частици мръсотия и космите да достигнат до HEPA филтъра, но позволява микроскопичната материя да излезе.

Оттам идва филтърът HEPA. Има вид на хартия. Материалът е сгънат по зиг-заг. Подложката всъщност е форма от плътно влакнесто стъкло, което почиства входящия въздух с помощта на три много различни механизма.

  • Частиците, които пътуват с висока скорост, защото са по-леки, попадат в капан, докато се блъскат в стената на влакната.
  • Частиците при пътуване с умерена скорост се забиват от влакната в материала, докато се втурват към стената на влакната.
  • И накрая, бавно движещите се, сравнително по-тежки прахови частици се скитат около филтъра за известно време, преди да се залепят върху стените на филтъра.

Заедно тези механизми позволяват високата ефективност на филтрирането на въздуха в закрити помещения, която изпитваме с въздушните филтри HEPA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *