Копането на биткойни консумира огромно количество енергия

Копането на биткойни днес консумира повече електроенергия в сравнение със сто петдесет и девет страни. Това включва Ирландия и много от страните в Африка.

Интересни и полезни новини може да намерите на сайт за новини от български домейни.

Постоянното покачване на цените на биткойн привлече вниманието на пресата с много дискусии за това дали това не е поредният балон. Очаква ли се спукването на балона всеки един момент? В сянката на дискусиите обаче остава една от интересните и непредвидени последици от това увеличение на цените. Това е нарастването на световната консумация на електроенергия, използвано за „добиване“ на повече биткойни.

Според данните на “Digiconomist’s Bitcoin Energy Consumption Index”, от понеделник, 20 ноември 2017 г., текущата прогнозна годишна консумация на електроенергия за добиване на биткойни възлиза на 29.05TWh. Това е еквивалентът на 0,13% от общото потребление на електроенергия в световен мащаб. Въпреки че това може да не звучи много, това означава, че добивът на биткойни към момента използва повече електричество, отколкото 159 държави (предимно в Африка и част от Южна Америка).

Ако миньорите на биткойни бяха страна, те биха били на 61-во място в света по отношение на потреблението на електроенергия.

Ето още няколко интересни факти за копането на биткойни и консумацията на електроенергия:

  • само през изминалия месец се очаква потреблението на електроенергия за добив на биткойни да се увеличи с 29,98%;
  • ако продължава да се увеличава с тази скорост, добива на биткойни ще консумира цялото световно електричество до февруари 2020 г.;
  • очакваните годишни приходи от добиване в световен мащаб възлизат на 7,2 милиарда щатски долара (5,4 милиарда паунда);
  • очакваните глобални разходи за добив възлизат на 1,5 милиарда долара (1,1 милиарда паунда);
  • брой американци, които биха могли да бъдат захранвани с енергията от копането на биткойни възлиза на 2,4 милиона щатски долара (повече от населението на Хюстън);
  • броя на британците, които биха могли да бъдат захранвани с енергията от копането на биткойни възлиза на 6,1 милиона паунда (повече от населението на Бирмингам, Лийдс, Шефилд, Манчестър, Брадфорд, Ливърпул, Бристол, Кройдон, Ковънтри, Лестър и Нотингам) или Шотландия, Уелс или Северна Ирландия;
  • копането на биткойни изразходва повече електроенергия от 12 държави в САЩ (Аляска, Хавай, Айдахо, Мейн, Монтана, Ню Хемпшир, Ню Мексико, Северна Дакота, Роуд Айлънд, Южна Дакота, Върмонт и Уайоминг);

Потреблението на електроенергия за копането на биткойни срещу страните

Картата по-долу прави сравнение какво е съотношението между използваната глобална консумация на енергия, използвана за добив на биткойни спрямо енергийната консумация, за нуждите на всяка отделна страна.

Например Ирландия понастоящем консумира около 25 TWh електроенергия годишно, така че глобалното потребление на енергия за добив на биткойни  е 116%, или 16% повече, отколкото консумира страната. Обединеното кралство консумира около 309 TWh електроенергия годишно, така че глобалното потребление на енергия за добив на биткойни е равностойно на 9,4% от общия обем консумирана енергия в Обединеното кралство.

Глобално потребелние на енергия за добив на биткойни спрямо потреблението на енергия на отделните държави

Картата по-долу показва кои европейски държави консумират повече или по-малко електроенергия от енергията необходима за световния добив на биткойни.

Копането на биткойни

Данните за потреблението на електроенергия идва най-вече от ЦРУ и са актуални за 2014 г., тъй като това са последните налични данни. За разлика от някои източници тези данни включват жилищна, търговска и промишлена употреба на енергия, така че същите може да са с по-завишени стойности от цитираните в други източници.

Индекса, отчитащ потреблението на енергия за добив на биткойни изчислява, че общата годишна цена на копаене на биткойни възлиза на 1,5 милиарда долара (1,1 милиарда паунда). От това следва, че предположението, че добивът на биткойни се извършва на места с евтина електроенергия не е неразумно. Американската средна цена на дребно на киловат час е 10,41 цента, което означава, че използването на 28,05 TWh би струвало 3,02 милиарда долара (2,28 милиарда паунда).

В Обединеното кралство би било още по-скъпо, ако приемем, че сте платили най-ниската цена от 10,10 пенса на киловат час (цените на Bulb за жилища в Лондон), ще струва още 2,93 милиарда долара.
Интересното е, че увеличението на цените на биткойна през последния месец е малко над 40%, което е по-голямо от увеличението на потреблението на електроенергия.

Това означава, че очакваните годишни приходи от копаене на биткойни в световен мащаб възлизат на 7,2 милиарда долара (5,4 милиарда паунда). Което дори при по-скъпите оценки, посочени по-горе, означава, че дейността все още е много печеливша.

Как копането на биткойни консумира електроенергия?

На много базово ниво копането на биткойни изисква скъп и мощен компютърен хардуер. Ако цитираме IEEE:

„Мощността е висока и се увеличава благодарение на увеличаването на сложноста на изчисленията. Спомнете си, че необходимия брой нули в началото на хеша се раздробяваше всяка втора седмица. Това се прави за да коригира трудността при създаване на блок. А повече нули означава повече трудности.“

Алгоритъмът на биткойн добавя тези нули, за да запази константата, при която блоковете се добавят постоянни, в един нов блок на всеки 10 минути. Идеята е да се компенсира нуждата хардуера да става все по-мощен.

Когато хеширането е по-трудно, това отнема повече изчисления. Това се прави за да се създаде блок и по този начин повече усилия да се спечелят нови биткойни. Така спечелените биткойни след това се добавят към циркулацията на валутата.

За да разберете по-добре как функционира целият процес, погледнете ръководството на Investopedia.

Очаквайте още интерсни новини за биткойните в нашите категории:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *