Косово в сезона на сватбите

След започване на конфликтите на територията на Косово, голяма част от хората решиха да имигрират в различни страни от Западна Европа и Америка. Над милион косовски албанци изградиха изцяло живота си в Швейцария, Австрия и Германия, но запазиха силна връзката с родните места и семействата си. Икономиката на най-младата страна в Европа почти изцяло зависи от парите на тези имигранти, тъй като почти всички те инвестират парите си в строителство на домове, бизнес или сватба..

Косово в сезона на сватбите

Да, точно така, сватба. Сватбите в Косово са все по-разрастващ се сектор от бизнеса и генерират работни места и заплати. Всяко лято пътищата на страната се изпълват с безброй автомобили, част от някое сватбено тържество, развяващи албанските червени знамена. Изключително важно за всяка сватба е колата на младоженците да бъде луксозна и скъпа за да се види отдалеч богатството на семействата. Бързо растящия брой на големи ресторанти и хотели едва посреща нуждите от нови модерни и луксозни места. Политиката на екстремно бързо увеличаване на албанското население в Косово отдавна е в ход и броят на  готовите за брак младежи расте с всяка година.

Стилът на сватбите е интересна смесица от западно и традиционно влияния. Булката е с бяла красива рокля, има шаферки, организира й се моминско парти, младоженецът също има своята свита от приятели, с които празнува последните дни на своя ергенски живот. Самата сватбена церемония е светска, но изцяло в балкански стил – стотици гости, много храна, много пиене и разбира се много ориенталска музика и кючеци.

Какво още

Да се пътува там в сезонът на сватбите може да бъде голямо предизвикателство, но и много интересно. Целият хаос, шум, прахоляк, цветове и трафик оцветяват силно преживяването наречено Kosovo. Интересно е да се видят различните тенденции в различните региони за избор на официална кола, украса на автомобилите, броят на гостите, ритуалите пред домовете на младоженците и още и още. Албанците в Косово са изцяло про-западно ориентирани, но все пак си остават горди националисти, затова ви съветваме да показвате голямо уважение към техните традиции. Като всички балканци, те също са безкрайно гостоприемни, затова не се учудваайте, ако някак без да сте очаквали ви поканят да се присъедините към тяхното тържество. Включете се в танците им и опитайте от храната, няма да съжалявате. Само не забравяйте, че уважението към младоженците се изразява най-добре в кеш.

Косово определено не е най-атрактивната туристическа дестинация, но може да бъде интересна за истинският пътешественик по дух. Природата е красива и дава възможност за различни по трудност Hiking, Climbing and Trekking.

Призрен определено е най-интересната дестинация, предлагащ богата история и уникална комбинация между ислям и християнство. Ако имате само един ден посветен на Косово, можете да съчетаете Призрен с Visoki Dečani Monastery, другият must seen обект в Косово.

Близоста на Косово с Македония позволява еднодневни турове от Скопие до Прищина, столицата на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *