Куркуминът и неговата бионаличност

Ползи от куркуминът

Куркуминът и неговата бионаличност. Доказано е, че куркуминът, полифенол, се насочва към множество сигнални молекули, като същевременно демонстрира активност на клетъчно ниво. Спомага за поддържането на многобройните му ползи за здравето. Доказано е, че е от полза при възпалителни състояния, метаболитен синдром, болка.  Помага при управлението на възпалителни и дегенеративни очни състояния. Освен това е доказано, че е от полза за бъбреците. Въпреки че изглежда има безброй терапевтични ползи от добавянето на куркумин, повечето от тези ползи се дължат на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

Куркуминът и неговата бионаличност

Въпреки докладваните ползи чрез възпалителни и антиоксидантни механизми, един от основните проблеми при поглъщането на куркумин сам по себе си е неговата слаба бионаличност, която изглежда се дължи основно на лоша абсорбция, бърз метаболизъм и бързо елиминиране. Няколко агента са тествани за подобряване на бионаличността на куркумин чрез справяне с тези различни механизми. Повечето от тях са разработени, за да блокират метаболитния път на куркумина, за да повишат неговата бионаличност. Например пиперинът, известен подобрител на бионаличността, е основният активен компонент на черния пипер и се свързва с увеличение от 2000% в бионаличността на куркумин. Следователно, проблемът с лошата бионаличност изглежда е решен чрез добавяне на агенти като пиперин, които повишават бионаличността, като по този начин се създава куркуминов комплекс.

Как се консумира куркуминът по света

Куркуминът се признава и използва по целия свят в много различни форми за множество потенциални ползи за здравето. Например, в Индия, куркума, съдържаща куркумин, е била използвана в къри; в Япония се сервира в чай. В Тайланд се използва в козметиката.  Китай се използва като оцветител. В Корея се сервира в напитки В Малайзия се използва като антисептик; в Пакистан се използва като противовъзпалително средство. В Съединените щати се използва в горчичен сос, сирене, масло и чипс, като консервант и оцветител, в допълнение към капсулите и прахообразните форми.

В какви форми се предлага куркуминът

Куркуминът се предлага в няколко форми, включително капсули, таблетки, мехлеми, енергийни напитки, сапуни и козметика. Куркуминоидите са одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) като „Общопризнати като безопасни“ (GRAS) и добри профили на поносимост и безопасност са показани чрез клинични изпитвания, дори при дози между 4000 и 8000 mg/ ден и дози до 12 000 mg/ден с 95% концентрация на три куркуминоида:куркумин, бисдеметоксикуркумин и деметоксикуркумин.