Могат ли добавките да подобрят мощността на двигателя?

Имате ли нужда от добавките

В миналото бяхме заблуждавани от сложни добавки, които твърдят, че подобряват разхода на гориво, увеличават мощността и всъщност правят всичко, което забранява миенето на съдове. С толкова много прекалено диви твърдения, които се правят, не е чудно, че много хора вече не вярват на добавките за гориво, но има ли истина в твърденията? Помислете колко много се е променило дизеловото гориво през последните 5 – 10 години, в добрите стари времена можете да напълните резервоара си и да забравите за него. Все още ли е така? Има ли реална нужда от добавки за гориво? Ние надникваме зад митовете и откриваме къде добавките са ценни и кога трябва да се използват.

 

Могат ли  да подобрят разхода на гориво?

Само за да разсея веднага един мит – в света няма добавка за гориво, която да подобри драстично разхода ви на гориво. Ако този Свещен Граал съществуваше, щяхме да знаем за него и горивните компании вече щяха да са го експлоатирали. Така че не, те не могат, но това, което могат да направят, е да помогнат на вашия двигател да използва максимално горивото си, като по този начин поддържа разхода на гориво на възможно най-доброто ниво.

 

Могат ли добавките да подобрят мощността на двигателя?

За съжаление не. Ако една проста добавка може да подобри мощността на вашия двигател, тогава производителите на двигатели биха били в челните редици на нейното използване. Всичко, което една добавка може да направи, е да помогне на вашия двигател да използва максимално горивото ви. Това каза подобрител на цетановото число може да доведе до незначително подобрение.

 

Какъв е смисълът от добавките?

И така, след като разбихме двата най-често срещани мита, вероятно ще се чудите защо добавките изобщо съществуват. За да разберем какво могат да направят добавките за вас, трябва да се замислим върху историята на дизеловото гориво.

 

Горивото е сменено. Рафинериите са подложени на натиск да произвеждат гориво с все по-ниско съдържание на сяра, за да отговарят на много взискателните стандарти за контрол на емисиите. Освен това те рафинират 80% повече от един барел суров петрол. В резултат на това днешните дестилатни горива са по-нестабилни и съдържат повече нежелани елементи. Както горивото се е променило, така и конструкцията на двигателя. Днешните системи за впръскване работят със супер фини толеранси между движещите се части от само няколко микрона. Ето защо добавките имат много ценно място в основната поддръжка на горивото.