Най-странните асансьори в света

Атрактивни със своят нестандартен дизайн и предназначение, в тази статия ще ви представим някои от най-странните асансьори в света.

Асансьорите имат една измамно проста задача: придвижване на пътници или предмети между различните нива. Някои асансьори по света имат туристически атракции сами по себе си. В тази статия ще ви покажем едни от най-странните асансьори в света, известни заради тяхната уникалност и необичаен външен вид.

Първият истински модерен асансьор, проектиран като пътнически асансьор, се е появил през 1743 г. Той е направен за крал Луи XV на Франция. Наречен летящ стол, той не е приличал на модерните асансьори. Той е бил поставен извън балкона на краля и използван от крал Луи за пътуване от етаж до етаж. Както можете да очаквате, той се е управлявал ръчно по заповед на краля.

AquaDom, Берлин

Скучно ли ви е да се взирате в открити пространства или лобита, докато пътувате между етажите? AquaDom в Берлин е 25-метров вграден цилиндричен рибен резервоар и е наистина един от най-странните асансьори в света. Разположен в хотел Radisson Blu в Берлин, AquaDom е много уникален. Комплексът AquaDom съдържа също хотели, офиси, ресторант и център с морски живот. Резервоарът е прозрачен и е напълнен с 1 000 000 литра вода, съдържа 1500 риби от 50 различни вида. Водолазите почистват резервоара и хранят рибата ежедневно.

Luxor’s Inclinators, Лас Вегас (САЩ)

Луксозните „инклинатори“ придвижват гостите по страните на емблематичната пирамидална форма под ъгъл от 39 градуса. За разлика от другите най-странни асансьори в този списък, на този липсват прозрачни прозорци за наблюдение. В духа на Лас Вегас обаче тези инклинатори са свързани с това да се открояват от тълпата. Инклинаторите транспортират гостите до страхотни гледки от последните етажи на модерната пирамида. През нощта гледката е зашеметяваща с упадъчни светлини от фоайето.

Sky Tower, Нова Зеландия

Отнемайки четиридесет секунди за пътуване до наблюдателното ниво, този асансьор има прозрачни фронтове, както бихте очаквали. Това, което може да не очаквате, е прозрачният под, който ви дава леко обезсърчително изживяване. Тръпката да видиш земята под теб да се отдалечава докато се изкачваш или да се приближава докато се спускаш, е страховита гледка, което превръща Sky Tower в един от най-странните асансьори в света.

Rising Tide Elevator, Оазис на моретата

Знам какво мислите, никой не се е сетил да сложи бар в асансьор? Защото вече има такъв. Rising Tide е първият морски, пътуващ бар в света. Превозва 35 пътници, персонал и напълно обслужван бар. Спокойно се издига нагоре и надолу през атриумите във водещите круизни лайнери на Royal Caribbean. Баровете работят през целия ден, осигурявайки едно от преживяванията на борда.

Това е достойно допълнение към списъка с най-странните асансьори в света.

Falkirk Wheel, Шотландия

Красиво парче инженерство, Falkirk Wheel е въртящ се асансьор в Шотландия. Той свързва Канала Форт и Клайд с канала Юнион и е кръстен на близкия град Фолкерк. Изграждането и откриването му през 2002 г. трябваше да замени разрушената серия от 11 ключалки, които бяха изложени от употреба през 30-те години.

Gateway Arch, Сейнт Луис (САЩ)

Чувствайки се като нещо извън научната фантастика от 1960 г., асансьорът на арката на Gateway ви позволява да мащабирате най-високия монумент в Америка. Проектиран от финландския архитект Ееро Сааринен, асансьорът има стъклени врати, за да разкрие сложната механична структура на интериора на арката. Пътуването отнема около 4 минути, а уникалният му дизайн напълно дава право да бъде в нашия списък с най-странните асансьори в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *