Нанасяне на грунд върху стените.

Нанесете грунд върху стените като начало. Преди боядисване стените трябва да бъдат грундирани: след такава обработка боята ще лежи по-равномерно и ще се държи по-добре. Освен това, чрез намаляване на абсорбцията на повърхността, консумацията на боя ще бъде значително намалена.

С помощта на широк валяк със среден косъм нанесете грунда върху стените. Уверете се, че няма необработени зони. Не бързайте и не го оставяйте да тече. Оставете почвата да изсъхне напълно. Обикновено отнема около 2 часа, точното време е посочено на етикета.

 След нанаяне на грунд следва:

  1. Премахнете или защитете всичко, което Ви пречи

Преди да започнете работа по боядисването на стени, е необходимо да премахнете всичко ненужно от стаята и да защитите повърхностите, които няма да бъдат боядисани от пръски.

Извадете мебелите и всички други предмети, а това, което не може да бъде премахнато, поставете в средата на стаята и покрийте с филм. Обвийте с него радиаторите на парното или ги отстранете. Покрийте пода с дебел филм или няколко слоя вестници. Подгответе се за боядисването на стените.

Изключете контактите и превключвателите, отстранете капаците от тях и покрийте с маскираща лента. Залепете също первази, лайсни, ръбове на наклони и други съседни повърхности, за да не ги опръскате.

2. Подгответе стените за боядисване.

При боядисване на стените повърхността трябва да е идеално равна. В противен случай боята ще лежи неравномерно и всички недостатъци ще се появят още по-силно.

Отстранете слоевете стара боя и тапети с шпатула, почистете добре повърхността. Замажете всички най-малки пукнатини, вдлъбнатини и неравности и след пълно изсъхване внимателно шлайфайте с финозърнеста шкурка.

  1. Подгответе боята за боядисване на стените

Разбъркайте добре боята с дървена шпатула за няколко минути. Можете да използвате миксера, но на най-ниската скорост, за да не се образуват мехурчета.

Напълнете съда / тавата с боя около една трета: ако излеете повече, ще бъде неудобно да потапяте ролката. Веднага затворете добре буркана, за да не изсъхне боята.