Необходима информация за да си служите с гипсокартон

След като инсталирате гипсокартон, трябва да знаете, че не можете да го натоварите силно. Например, таван не може да бъде натоварен с повече от 6 кг на 1 квадратен метър. И за да закрепите товара, трябва да използвате разтегателни пластмасови дюбели.

Размерът на гипсокартонния лист обикновено е следния:

  • ширина 1200; 600 мм;
  • дължина 2000-4000 мм на стъпки от 50 мм;
  • дебелина 6.5-24.0 мм.

Има и листове от типа на надлъжния ръб. Използват се различни видове ръбове на листа в зависимост от вида на по-нататъшната обработка на шевовете. Най-често срещаните листове от гипсокартон имат скосени ръбове, което Ви позволява да шпакловате шевовете, без да се образуват изпъкналости.

Гипсокартонът е масивен гипсокартон, залепен от двете страни с траен и плътен картон. Самият гипс е доста крехък, но запазва формата си и е лесен за обработка. Картонът, освен че скрива замърсения и разпадащ се гипс, добавя здравина към материала за счупване, предпазва го от стружки. Полученият материал може лесно да се реже, да се реже, дори да се рендосва и е достатъчно здрав, за да издигне преградни стени и дори малки сгради без допълнителна армировка.

Разглеждайки материали като гипсокартон, трябва да се разбере, че говорим предимно за достатъчна здравина. Както и да е, ако вземете плътен лист с размери 1200x2500x12,5, който е идеален за издигане на прегради, тогава той може лесно да се счупи, като се приложи доста лека сила върху ръбовете на листа. Силата на стената се дава от рамката, независимо дали е направена от дърво или от специален метален профил за гипсокартон. Разпределението на товара върху рамката, след като гипсокартонът е здраво закрепен върху нея, се извършва равномерно.

Спецификации за да си служите с гипсокартон

Добре установеният стандарт по отношение на гипсокартона предлага само насоки, които производителите трябва да спазват. Всъщност се обсъждат само общите размери на листовете, някои изисквания за качеството на материалите и вида на гипсокартонните листове.

Размери на гипсокартон

  • Ширина – 625 мм, 1200 мм
  • Дължина – 1200, 2000, 2500, 3000, 3500, 4000
  • Дебелина – 6.5, 8.0, 9.5, 12.5, 14.0, 16.0, 18.0, 20.0, 24.0 mm

Всъщност единственият добре дефиниран формат за да си служите с гипсокартон. Въпреки че номиналните редове за различни опции от гипсокартон не са малки, съвсем просто е да се разбере защо е необходим гипсокартон с един или друг размер.