Ограничения и предимства при химическото чистене

Ограничения и предимства при химическото чистене.

Ако се чудите защо да помислите за химическо чистене, трябва да знаете, че има няколко предимства на процеса на специализирано почистване.

Предимства при химическото чистене

Отличен за деликатни тъкани

Този безводен метод за почистване е особено полезен за деликатни тъкани, които могат да бъдат повредени от традиционно пране или за предмети с петна на маслена основа. „Химическото чистене е по-щадящо към деликатните тъкани, като запазва качеството им и удължава живота им“, казва професионалистът по почистване Анджела Рубин от Hellamaid. „Той ефективно премахва упоритите петна, като петна от масло или мазнини, които може да не излязат при редовно пране.“

Химическото чистене помага за запазването на някои текстилни изделия

Друго предимство на химическото чистене е, че може да запази цвета, формата и текстурата на дрехите. Водата, особено горещата вода, може да бъде груба за дрехите и да причини избледняване на цветовете. Тъй като химическото чистене е безводно, то помага за запазване на цветовете и тъканите. „Химическото чистене елиминира риска от пиене или избледняване на цвета, тъй като вашите артикули не се перат в гореща вода или се сушат при високи температури“, казва Конъли. Тъканите, които обикновено се справят добре с химическо чистене, включват:

  • Коприна
  • Кашмир
  • Вълна
  • Кадифе
  • Велур

Някои тъкани могат да се перат в обикновена машина или на химическо чистене. Вижте етикета за почистване на вашето облекло за препоръчителните методи за почистване. За някои артикули, които обикновено влизат в обикновена пералня, като деним, ако имате уникални декорации, обработки или упорити петна, химическото чистене може да бъде чудесен вариант.

Ограничения при химическото чистене

Докато химическото чистене може да е най-доброто решение за специфични тъкани и петна, то не работи добре за всяка ситуация.

  • Може да не премахне някои петна

Химическото чистене се справя отлично с премахването на петна на маслена основа, но може да не третира някои други петна. Почистващите могат да използват петна за някои петна преди химическо чистене. Говорете с вашия чистач, за да се уверите, че петната по вашите предмети могат да бъдат премахнати.

  • Не работи на всички тъкани

Освен това не всички дрехи са направени от материали, които се справят добре с химическо чистене. Тъканите, които обикновено не се справят добре с химическо чистене, включват:

  • Пайети
  • Район
  • Материали, изработени от пластмаса, PVC или полиуретан

Химическият разтворител при химическо чистене може да причини повреда на лепилата, използвани за закрепване на артикули с пайети или мъниста, което води до падане на декорациите. Покритите с пластмаса артикули като дъждобрани или дрехи за фитнес могат да бъдат повредени от разтворители за химическо чистене и вместо това трябва да се перат според етикета за грижа.

Ако се съмнявате дали даден артикул може да се почиства на химическо чистене, проверете етикета за инструкции за почистване. Можете също така да се консултирате с вашия чистач, за да сте сигурни, че ще изберете най-добрия вариант за вашето облекло.