Орхидеи

Знаете ли, че някои видове орхидеи могат да надхвърлят 100 години. А че притежават най-голямото видово разнообразие от всички цветя, с официално документирани повече от 25.000 екземпляра. Разнообразието на това цвете е само един от многото интересни факти, които ще ви предложим.

 

 • С изключение на най-топлите и студени ареали на планетата, орхидеите практически растат навсякъде, а учените непрекъснато откриват нови и нови видове
 • Размерът на растението зависи от самия вид, като може да варира от такова, малко като монета или изключително голямо, тежащо повече от 100 кг. Най-малката документирана орхидея е от вида Platystele jungermannioide и е с размери само от 2мм, а най-голямата Grammatophyllum speciosum може да достигне до повече от 2.5м.
 • Всяко листо на орхидеята притежава двустранна симетрия, което означава, че може да бъде разделено на две идентични части
 • Размерът, формата и текстурата на листата зависят от хабитата на растението. Орхидеи, които обитават места със сух климат, имат плътни листа покрити с восък, докато други видове, които се срещат в по-влажни райони, имат тънки, продълговати листа, а някои растения нямат дори листа.
 • Орхидеите нямат коренова система, подобна на другите растения. При тях се наблюдават коренища, грудки или надземни корени.
 • Орхидеите могат да живеят върху самата земя(наземни форми), закрепени към дървесни растения(епифитни форми) или под земята.
 • Някои видове орхидеи имат паразитна природа. Това означава, че те нямат способността да си произвеждат храна(захари), използвайки слънчевата светлина и въглеродния диоксид, както другите растения, а вместо това се захранват от видове гъбички, които живеят в техните корени.
 • Взаимовръзката между орхидеите и някои видове насекоми е силна и тясно специализирана. Например, венчелистчетата на орхидеите имат сходства по форма и цвят с тези на женските насекоми, с цел да бъдат привлечени мъжките и да се гарантира опрашването на цвета.  Видът Ophrys apifer, познат като Пчелоносно бръмбарче, подмамва мъжките пчели с привлекателните си форми и миризми, наподобяващи женските и когато те кацнат, за да се чифтосват, се покриват с полен, готови за опрашването на следващата орхидея на която кацнат.
 • Поради тясната специализирана обвързаност на орхидеите с насекомите, изчезването на насекомите ще означава изчезване и на орхидеите, тъй като те са единствените, които се занимават с опрашването на естествените видове в природата.
 • В зависимост от вида си, цветовете на орхидеите могат да живеят от няколко часа до близо 6 месеца, а растенията произвеждат няколко милиона миниатюрни семена, като само няколко от тях ще са в състояние да се развият до пълната възрастна форма на орхидеята.
 • Семената на орхидеята не притежават ендосперма, която е източник на хранителните вещества, нужни за поникването и растежа на растението и заради това всички орхидеи, включително и непаразитните форми, живеят в симбиоза с гъбични организми по време на развитието си. То може да трае от няколко седмици до 15 години.
 • Родът на самото растение Orchis, идва от старогръцка дума означаваща „тестис”, заради формата на заоблените луковици, а терминът „орхидея”, който е кратка нарицателна форма за цялото семейство Orchidaceae, започва да се използва след 1845г.
 • Хората използват орхидеите по много различни начини. Например вещества, синтезирани от растението се използват в парфюмерийната индустрия, при направата на подправки или традиционна азиатска медицина, като ванилията е може би най-добре познатата и използвана есенция. Тя се извлича от шушулката на ваниловата орхидеята Vanilla planifolia.
 • Орхидеите са растения с много дълга история, като според някои изследвания на изкопаеми форми, те съществуват на планетата от повече от 100 милиона години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *