Орхидеи

Знаете ли, че някои видове орхидеи могат да надхвърлят 100 години. А че притежават най-голямото видово разнообразие от всички цветя, с официално документирани повече от 25.000 екземпляра. Разнообразието на това цвете е само един от многото интересни факти, които ще ви предложим.

 

 • С изключение на най-топлите и студени ареали на планетата, орхидеите практически растат навсякъде, а учените непрекъснато откриват нови и нови видове
 • Размерът на растението зависи от самия вид, като може да варира от такова, малко като монета или изключително голямо, тежащо повече от 100 кг. Най-малката документирана орхидея е от вида Platystele jungermannioide и е с размери само от 2мм, а най-голямата Grammatophyllum speciosum може да достигне до повече от 2.5м.
 • Всяко листо на орхидеята притежава двустранна симетрия, което означава, че може да бъде разделено на две идентични части
 • Размерът, формата и текстурата на листата зависят от хабитата на растението. Орхидеи, които обитават места със сух климат, имат плътни листа покрити с восък, докато други видове, които се срещат в по-влажни райони, имат тънки, продълговати листа, а някои растения нямат дори листа.
 • Орхидеите нямат коренова система, подобна на другите растения. При тях се наблюдават коренища, грудки или надземни корени.
 • Орхидеите могат да живеят върху самата земя(наземни форми), закрепени към дървесни растения(епифитни форми) или под земята.
 • Някои видове орхидеи имат паразитна природа. Това означава, че те нямат способността да си произвеждат храна(захари), използвайки слънчевата светлина и въглеродния диоксид, както другите растения, а вместо това се захранват от видове гъбички, които живеят в техните корени.
 • Взаимовръзката между орхидеите и някои видове насекоми е силна и тясно специализирана. Например, венчелистчетата на орхидеите имат сходства по форма и цвят с тези на женските насекоми, с цел да бъдат привлечени мъжките и да се гарантира опрашването на цвета.  Видът Ophrys apifer, познат като Пчелоносно бръмбарче, подмамва мъжките пчели с привлекателните си форми и миризми, наподобяващи женските и когато те кацнат, за да се чифтосват, се покриват с полен, готови за опрашването на следващата орхидея на която кацнат.
 • Поради тясната специализирана обвързаност на орхидеите с насекомите, изчезването на насекомите ще означава изчезване и на орхидеите, тъй като те са единствените, които се занимават с опрашването на естествените видове в природата.
 • В зависимост от вида си, цветовете на орхидеите могат да живеят от няколко часа до близо 6 месеца, а растенията произвеждат няколко милиона миниатюрни семена, като само няколко от тях ще са в състояние да се развият до пълната възрастна форма на орхидеята.
 • Семената на орхидеята не притежават ендосперма, която е източник на хранителните вещества, нужни за поникването и растежа на растението и заради това всички орхидеи, включително и непаразитните форми, живеят в симбиоза с гъбични организми по време на развитието си. То може да трае от няколко седмици до 15 години.
 • Родът на самото растение Orchis, идва от старогръцка дума означаваща „тестис”, заради формата на заоблените луковици, а терминът „орхидея”, който е кратка нарицателна форма за цялото семейство Orchidaceae, започва да се използва след 1845г.
 • Хората използват орхидеите по много различни начини. Например вещества, синтезирани от растението се използват в парфюмерийната индустрия, при направата на подправки или традиционна азиатска медицина, като ванилията е може би най-добре познатата и използвана есенция. Тя се извлича от шушулката на ваниловата орхидеята Vanilla planifolia.
 • Орхидеите са растения с много дълга история, като според някои изследвания на изкопаеми форми, те съществуват на планетата от повече от 100 милиона години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *