Освещаване на икони

Освещаване на икони и колко пъти трябва да се прави?

Освещаване на икони и съвременният обред за това възниква в епохата на обедняване на православната иконопис, по време на заимствания от светската и западната живопис, които са въведени в православната икона, така че за потвърждаване светостта на изобразените такива икони започват да се освещават.

В момента, след като е нарисувана, иконата е осветена в църквата. Четат се специални молитви и изображението се поръсва със светена вода. Важно е обаче да се вземе предвид, че иконата преди освещаването трябва да се третира със същото благоговение и уважение, както и след нея.

Колко пъти трябва да се освещават икони?

Иконите се освещават от свещеник след изработката, реставрацията или придобиването им извън църквата.

Можете да си поръчайте икона за Вашия дом при нас.

Онлайн магазин: „BGikoni“. Телефон за връзка с нас: +359 886 811 379. Адрес: София, ж.к. Дървеница бл.21, вх.Б, ап.47

Защо лампите се палят пред иконите и тамянът се извършва пред тях?

Горящите лампи символизират духовна радост, топлината на вярата и изгарянето на духа на молещите се пред иконите. Сам Бог заповяда на пророк Моисей да запали лампите пред свещените образи и да кади пред тях тамян с благоуханен тамян: „И кажете на израилтяните да ви донесат чисто масло, избито от маслините, за осветление, така че лампата да гори през цялото време; в скинията на срещата извън завесата, която е пред ковчега на свидетелството, Аарон и синовете му ще я запалят от вечер до сутринта пред Господа. Това е вечен закон за поколенията им от израилтяните ”(Изх. 27: 20-21). По време на православни богослужения лампите се запалват в знак на радостното изгаряне на духа пред Бог, а тамянът се изгаря с тамян, за да напомни на вярващите, че молитвата, подобно на тамянния дим, трябва да се издига до Божия трон.

В кои дни можете да запалите лампа пред иконите у дома?

Лампата може да се запали по празници и по време на домашна молитва. Въобще не можете да го загасите.

Защо има чудеса от икони?

Многобройни чудеса от икони, свети мощи, светена вода ни насърчават да мислим за духовните ценности и смисъла на живота. Чудото е проява на Божието всемогъщество, то е резултат от свръхестественото действие на Бог в този свят, доловим за човека. Църковната история знае много чудеса, които се случват чрез светите икони, от древни времена до наши дни.

Не бива обаче да се чака видимо чудо да се случи от иконата. На онези, които искрено, с вяра се молят пред иконите, искат нещо полезно за спасението на душата, Господ дава Своята помощ понякога по изричен и понякога невидим, но ефективен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *