Отпушване на канали

Отпушване на канали

Всички знаем кога имаме проблем с каналите. Мивката се изцежда твърде бавно, водата по време на къпане започва да се надига около краката ни, както и неприятните миризми. Всичко това са явни знаци, че има запушен канал и колкото повече се бавим с решаването на проблема, толкова по-голям става шансът той да се задълбочи и да нанесе повече вреди, като например спукани тръби или неизползваема баня.

Ако вече сте опитали да изчистите натрупалата се мърсотия и косми, използвали сте химически препарат за отпушване или други ръчни уреди и все още проблемът е налице, тук ще ви предложим няколко други ефективно изпитани метода за отпушване на каналите в дома, които сами може да изпробвате, преди да прибегнете до услугите на професионалисти.

Метод със закачалка

Просто, но ефективно. Вземете обикновена закачалка за дрехи и я изправете колкото можете. След това, прегънете единия й край във формата на малка кука. Спуснете закачалката в канала и започнете да „ловувате”. Би трябвало да можете да извадите от канала всякакви неприятни отпадъци и косми, като важното в случая е да дърпате нагоре, а не навътре. След като сте прочистили канала достатъчно, пуснете топлата вода, която ще доизчистии останалите нечистотии.

Сода бикарбонат и оцет

За този метод смесете 1/3 чаша сода със същото количество оцет. Сместа ще започне веднага да се пени, което значи че не трябва да губите време и веднага я изсипете в запушения канал. Цвърчащата смес ще премахне натрупалите се в тръбата замърсявания. Оставете сместа да преседи един час или най-добре през цялата нощ. На сутринта пуснете топла вода, която да промие останалото. Друг вариант е да изсипете колкото можете повече сода в самия канал и след това да добавите оцета.

Отпушване на канали с вряла вода

Може би най-лесният метод. Сложете чайника на котлона и кипнете колкото можете повече вода. След това започнете да изливате водата в канала, като спирате за няколко секунди между всяко изсипване, за да може врялата вода да си свърши работата. Това е може би най-лесният и ефективен начин за отпушване, а ако е останала малко вода се поздравете с един чай.

Сода каустик

Снабдете се с чифт гумени ръкавици и нещо, с което да предпазите очите си. Содата каустик (натриев хидроксид) може да причини много неприятни химически изгаряния, затова винаги взимайте предпазни мерки, когато работите с нея. Излейте около 2-3 литра студена вода в кофа, а след това добавете 3 чашки от содата.  Разбъркайте добре с някоя стара дървена лъжица. Сместа ще започне да се пени и да повишава температурата си. Излейте я в запушената тръба и оставете да подейства за около 20-30 минути, а след това промийте с вряла вода. Ако е нужно повторете процеса отново.

Сол и сода бикарбонат

Ако изпробвате този метод за отпушването на канали, ще ви трябват половин чаша готварска сол и същото количество сода, които трябва да се смесят, разбъркат и след това изсипете сместа в запушения канал. Оставете 10-20 минути, като през това време сварете вода и я изсипете. Солта, содата бикарбонат и врящата вода ще създадат химическа реакция, която ще разгради някои от най-упоритите и мръсни натрупвания.

Източник: КаналиХит – отпушване на канали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *