Перголи и тенти

Перголи и тенти – перголата представлява външна стая с кръстати покривни греди, без стени, предоставяща много светлина, свеж въздух и приятно пространство, както за уединение и почивка, така и за семейни събирания, приятели, вечери и др. Перголите са сравнително големи и в повечето случи са в свободно състояние, позволяващо прикрепването им към отделна сграда. Бихте могли да добавите към перголата допълнителни рамки, ако желаете  повече сянка, които се съчетават много добре с увивни растения. Заради свободното си състояние, няма да се налага да извършвате някакви сложни монтажи на перголата към дома си или покрива, което е голямо предимство за тези от вас, които обичат да правят нещата сами и държат да балансират бюджета си.

Перголи и тенти: кое да изберем?

Перголата създава визуален интерес и позволява свобода на действие по отношение на дизайн и композиция. Освен комбинирането на перголата с цветя, увивни бръшляни, сандъчета за цветя, бихте могли да експериментирате например и с всякакви видове платове, които да поставите вертикално по стълбовете като драперия, което ще придаде един още по-приятен преливащ елемент и романтика към цялостния дизайн. Отделно ще се чувствате по-предпазени от атмосферните условия, ако вместо това седяхте в един обикновен открит двор.

Преимущества на перголата

Добавянето на  пергола е един много практичен начин да се възползвате от свободното външно пространство на дома си, сдобивайки се с мебелировка, до известна степен защитена, особено ако решите да я прикрепите към някоя от стените на къщата си или под навес, което ще изгради преграда срещу вятъра и дъжда. Свободната конструкция на перголата, позволяваща поставянето й в защитена зона, освен че е практичнаа, по никакъв начин не отнема от нейния чар и функционалност.

Друго преимущество на перголата пред стандартните външни покриви, които са статични и не могат да бъдат премествани, е че ще имате свободата да регулирате количествата слънчева светлина или сянка, които тя да пропуска. Планирайки внимателно мястото, където ще бъде монтирана, взимайки предвид сезона, отделните часове на деня и ъгъла, под който слънцето свети, ще можете по ваше усмотрение да променяте ориентацията, размера и  разстоянието на покривните греди, пропускайки точно толкова светлина, колкото желаете.

Независимо къде се намирате, винаги ще трябва да се съобразявате с климатичните условия, били те слънце или дъжд, особено ако желаете да прекарвате повече време на двора извън къщата. Освен перголата друг добър вариант за добавяне на защитено жизнено пространство за отдих извън дома, са тентите.

Тентите

Тентите съществуват още от древни времена, изпълнявайки ролята на  вторично покритие, което да закрепите към външната стена на дома си. Състоят се от много лека носеща конструкция, върху която може да се постави покривало от алуминий или плат. Обикновено тентите се монтират над врати или прозорци, но също така по дължината на външния ви двор или тераса.

Основната функция на тентите е да поддържат сянка върху вратите и прозорците и тъй като те спират директната слънчева светлина, това позволява намаляването на топлината и температурите в дома през горещите летни дни. Това от своя страна защитава подовите ви инсталации, обзавеждане и стени от слънчевите лъчи. Тентите помагат и при дъждове и снегове, предотвратявайки натрупването на влага и вода, които да повредят вратите и прозорците.

Инсталирането на тента също до голяма степен може да намали енергийните ви разходи. Засенчвайки прозорците си, намалявате излъчваната слънчева топлина и се облагодетелствате с по-хладни и поносими температури вътре в дома, като по този начин пестите пари, които бихте похарчили за да го охлаждате с вентилатори или климатици.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *