Почистване на мазета и тавани в няколко лесни стъпки

Почистване на мазета и тавани в няколко лесни стъпки

Въпреки че основното почистване на мазета и тавани може да изглежда като херкулесова задача, с подходящи мерки и малко търпение, това може да се направи.

Ако сте като много собственици и наематели на жилища, може да имате занемарено мазе, което е по-скоро сметище, отколкото използваемо пространство. Коледната украса, багаж, сезонни дрехи и спортна екипировка? Всички в различни етапи на съхранение, обикновено се разливат от претъпкани вани или натрупани на разноцветни купчини от пода до тавана.

Независимо дали се захващате с мазето на дома си като част от усилията си за пролетно почистване или просто искате да възстановите използваемостта на пространството, тези стъпки могат да Ви помогнат да освободите малко място и да имате чисто, свежо мазе, което не Ви кара да се страхувате да влизате в него.

Няколко съвета от професионалистите:

  1. Подредете вашите боклуци в мазето. Без никакви колебания, това е най-трудната задача, особено ако сте използвали мазето като складова единица. Така че отделете време. Сортирайте вашите неща в кутия или кошче за съхранение.
  2. Направете три купчини: неща, които да запазите, неща, които да дарите, и неща, които да изхвърлите. Ако не сте използвали артикул повече от година и той е в добро състояние, помислете дали да не го занесете в център за дарения. Може някой друг да се възползва от него. Бъдете безмилостни в сортирането си и помнете, от колкото повече неща се отървете, толкова по-малко разхвърляно ще бъде вашето мазе в крайна сметка.
  3. Организирайте се. След катоселектирате какво планирате да запазите, организирайте елементите си по начин, който има смисъл за вас. Например, съхранявайте всички семейни сувенири в един кош, съхранявайте всички декорации в друг кош за съхранение и съхранявайте старите си документи в картотека. Може да искате да етикетирате вашите кошчета или кутии, за да Ви помогне да запомните къде да намерите тези артикули в бъдеще.
  4. Почистете от прах труднодостъпните места в мазето. Ако мазетата имат изобилие от нещо, това са паяжини. Използвайте кърпа за прах с дълга дръжка, за да почистите тези грозни мрежи, като обърнете специално внимание на тавана и ъглите на мазето.
  5. Прахосмукачка в мазето. Ако имате мазе с бетонен под, можете да използвате прахосмукачка за магазин, за да съберете мръсотията и отломките. Прахосмукачките събират повече, отколкото обичайната кофичка и метла ще уловят. За мазета с мокет, почистете пода с прахосмукачка, след като избършете праха, за да отстраните остатъците и алергените от пода.

Освежаване на мазето

  1. Почистете пода на мазето с моп. Ако вашето мазе има бетонна повърхност, смесете една четвърт чаша препарат в кофа с топла вода. Използвайте твърда найлонова четка, за да изтъркате разтвора върху пода. Използвайте прясна, топла вода за изплакване и изпразнете излишната вода след като сте готови.
  2. Борба с миризмата на плесен. За финален щрих на вашето прясно почистено мазе, ще искате да се отървете от всички останали мухлясали миризми. Ако вашето мазе има прозорци, отворете ги, за да влезе малко въздух. Ако не, използвайте вентилатори за подобряване на циркулацията и изсушител за отстраняване на влагата. За повече идеи прочетете тези съвети за премахване на миризмата.