Предимствата на каменната вата според средата

Каменна вата е огнеустойчив, водоотблъскващ топло- и звукоизолационен материал, съдържащ 97% естествени влакна и произведен чрез топене на минерали и неорганични камъни, извлечени от вулканични скали като базалт, диабаз и доломит между 1400-1500 °C, за да се образуват влакна.

Каменната вата, която е с наситена структура и се получава в края на специални процедури, нанесени върху всички слоеве от нейната влакнеста структура, предотвратява абсорбирането на влагата в сградата благодарение на своята паропропускливост, като същевременно действа като добър водоотблъскващ агент. Сградите изолирани с каменна вата стават по-здрави и комфортни. Благодарение на своята стабилност на размерите, каменната вата не се влияе от температурни промени. Дългата му влакнеста структура позволява получаване на продукт с гладки ръбове и повърхности при рязане и ламиниране.

Предимства на каменната вата в топлоизолацията

Намалява значително топлинните загуби в неизолирани ситуации на покриви, фасади, подови настилки, преградни стени, врати и прозорци на сградите.

Когато изолацията се полага върху сградите с каменна вата, тя помага да се поддържат комфортните условия на околната среда. Гарантира се, че съществуващата стайна температура от 22 °C на околната среда се усеща като 20,5 °C спрямо външната температура при -10 °C .

Докато направената изолация поддържа температурата на околната среда, тя също така спестява гориво.

Със своята ниска стойност на коефициента на топлопроводимост, тя осигурява комфорта на околната температура, а широкият температурен диапазон на употреба създава предимството за използване на продукта във всички зони на сградата, както и в промишлени съоръжения, корабна индустрия и приложения на сандвич панели.

Предимства на каменната вата при звукоизолация

Тъй като е пропусклив и гъвкав материал, звукът се унищожава чрез превръщането му в топлина. Той е много ефективен за намаляване на високочестотния шум. Създава повишаване на способността за поглъщане на звук при средни и високи честоти чрез увеличаване на устойчивостта на проникване на въздух (увеличава плътността на каменната вата).

Предимства на каменна вата при пожароизолация

В допълнение към топло- и звукоизолацията на сгради, превозни средства, инсталации и промишленост, той има противопожарна функция. Горната граница на устойчивост на температура без свързващо вещество е 750 °C (1000 °C за временни периоди).  650 °C с органични свързващи вещества.

Това е незапалим изолационен материал от клас A1 и може да се използва безопасно в конструкции, където пожарната безопасност е важна до REI180. Каменната вата е единственият строителен материал, който може да се използва за пожароизолация.