Принципи за подбор на персонал

Принципи за подбор на персонал

Има два основни принципа на подбор на персонал от гледна точка на законодателството:

-обективност;

-липса на каквато и да е форма на дискриминация.

Всичко останало се определя в компанията от нейните стратегически и тактически приоритети, система за управление на персонала и вид дейност. Като правило бизнесът се стреми да подбира служители въз основа на следните принципи: мотивация на служителите и нейната съвместимост с корпоративната философия; ниво на професионални знания и опит; лидерски умения; оценка на скритите резерви, силните страни на кандидата и прогнози по отношение на бъдещия му растеж; нивото на адаптация на персонала – колко бързо служителят ще може да ускори и да започне да установява връзки с доставчици, колеги, клиенти и мениджър; разглеждане на законодателни стандарти и равен подход към кандидатите за свободна длъжност.

Фирма Upskill – ние предлагаме професионални услуги, подбор и набиране на персонал. Обучения и консултации. Намираме се в София, 1404, бул. България 111, сграда А, ет. 4. Обадете ни се, телефон: +359 882 240 381.

Етапи на набиране на персонал

Оптималните принципи за подбор на персонал включват постепенен процес на подбор.

Целта на процедурата е да оцени кандидатите и да идентифицира служител, който отговаря на изискванията на длъжността. Практическото прилагане на метода за подбор се извършва, както следва:

  1. Сканиране на автобиография или предварително извличане. Провежда се в режим на преглед на всички кандидатури на кандидати за свободно място и филтриране по основни критерии или в телефонен режим съгласно предварително изготвен формуляр за интервю. За масови свободни работни места някои компании наемат служители в кол-центъра или услуга за автоматично набиране.
  2. Телефонно интервю. На този етап служителите на кадровия отдел се стремят да получат информация за опита и образованието на кандидата, да разберат по-подробно за неговите постижения и мотиви за намиране на нова работа.

Сходна статия тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *