Природна забележителност Карандила

Природна забележителност „Карандила“ до град Сливен

Местността „Карандила“ е разположена на 32 километра от град Сливен,  в Сливенската планина.

Името й произлиза от „кара“, което означава черно. В миналото жителите на града са се спасявали в тази местъност по време на чумата , така наречените „черни времена“ .

Как да стигнете до „Карандила“?

Има 4 начина да се стигне до Природна забележителност Карандила. Кой ще си изберете зависи от часовото време, с което разполагате и калориите, които сте склонни да изгорите, по време на ходенето.

 По Хайдушката пътека

Хайдушката пътека е дълга 4 км. и започва от мястото на Туристическия Информационен Център. Пътеката е добре маркирана (червено-бяло-червено) и ще Ви отведе до хотел, построен по времето на социализма. Заобикаляте хотела и продължавате още 200-300 метра напред , макар да изглежда като че пътя да не отива никъде.

Въпреки, че пътеката няма да Ви отнеме много време, трябва да имате предвид, че далеч не е една от най-лесните, затова бъдете подготвени, че може би ще затрудни хората без опит. В някои свои части тя е изцяло оголена и доста камениста, което отнема от очарованието ѝ, особено в горещите летни дни. Денивелацията е приблизително 700 метра – ще се почувствате удовлетворени и гладни, след като я преминете.

Пътеката нагоре е доста стръмна и предимно камениста. Около 4 км и за това кратко разстояние около 4 км ще се изкачите под почти постоянен наклон. Това е най-краткия маршрут от града до местност Карандила. Възможна е и за зимен преход при сравнително добри метеорологични условия, по-мека зима, когато във високите части ще има повече сняг и лед. Важно е да сте добре подготвени, екипирани и избрали меко време, да не рискувате.

Едно е сигурно – склонът е благоприятен за опасни поледици – нещо, което трябва да имате предвид.

 През Халката и втората част на Хайдушката пътека

Макар тази разходка да е малко по-дълга, тя е доста по-лека от първия предложен Ви маршрут и със сигурност ще е по-приятна. Този маршрут е доста по-полегат и като цяло по-лесен за ходене, независимо от горещите летни дни.

 До Карандила с кола

Разбира се, това е един от най-лесните начини да се качите до там. Ще Ви отнеме около 30 минути с кола. Добре е да имате предвид, че пътят е тесен и има много завои – карането с висока скорост е нежелателно.  Не пропускайте да посетите прочутата пекарня там, да си купите от най-хубавия хляб, който ще вкусите.

 С лифта

За тези, на които не има се кара и не им се катери е този вариант на придвижване.

Можете да се възползвате от лифта на Сливен. Работното му време е от 8:30 до 16:30.

Цената на билета е 3 лв. на човек във всяка посока, а качването до горе отнема около 20-25 минути.

По материали от сайта на комплекс Сините Камъни (Сливен)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *