Пчелен мед

Какво е медът

Медът представлява изключително наситен захарен разтвор с около 17.1% вода,като по-голямата част от захарният състав е фруктоза – 38.5%, следвана от глюкоза – 31%. В много по-малки количества присъстват дизахариди, тризахариди и олигозахариди. Освен въглехидрати, медът съдържа малки количества белтъчини, ензими, витамини и минерали, като също така е богат на ензимни и неензимни антиоксиданти, включително аскорбинова киселина, флавоноиди и алкалоиди. Въпреки че са в много малки количества, в меда присъстват също и 18 различни амино-киселини.

Характеристика

Всеки сорт мед има своя собствена характеристика, която го прави уникален. Някои от главните качества, характеризиращи меда са цвят, степен на захаросване, влажност, количество на фруктозни и глюкозни захари. Цветът  на меда винаги се означава с номер, като колкото по-нисък е той, толкова по-светъл е цветът и обратното. Степента на захаросване също се означава, за да се знае кога медът започва да се кристализира. Количествата на различните захари се записват като процентно съдържание.

Необработен мед

Медът, който се продава под формата на необработен, съдържа в себе си всички количества полен(цветен прашец), ензими и други микро-хранителни вещества, които обикновено се филтрират или унищожават при обработката му. Практика е медът да се подлага на висока температура и по този начин да се филтрира, за да може да остане в течното си състояние колкото може по-дълго. Именно заради това, че не се обработва, суровият мед има склонността да се кристализира много по-бързо. Много хора са на мнение, че в необработеното си състояние медът притежава много повече полезни свойства.

Употреба

Медът се използва от незапомнени времена за всичко – от козметика за кожата, до алкохолни напитки като медовината, но най-вече е предпочитан като подсладител заради качеството си да подчертава различните вкусове на други храни. Голямото разнообразие на всякакви видове мед и уникалните им вкусове са истинска наслада за всеки гастроном.

Съхранение

При подходящи условия на съхранение медът не се подава на разваляне. При разкопки на древноегипетски гробници са намерени делви  с мед, за който е установено, че е напълно годен за употреба и е запазил хранителните си и вкусови качества. Въпреки това, медът се подава на ферментация, ако консистенцията му е разредена например от влагата при определени атмосферни условия, или от други течности. Предотвратете ферментацията на меда като го съхранявате в плътно затворени съдове преди и след употреба.

Захаросване

Захаросването или кристализацията на меда се определя като естествен процес, които променя състоянието му от течно в солидно твърдо. При някои хора има схващане, че поради захаросването си медът се разваля, но според изследвания, кристализацията се получава, когато молекулите в меда са в оптимална температура и именно тогава процесът започва. Това зависи най-вече от начина на съхранение на меда. Ако например той се намира в помещение с температура над 15 градуса по Целзий, тогава ще  започне да се захаросва. Нивата на фруктозна и глюкозна захар също имат значение, като обикновено мед с по-големи количества на глюкозни захари ще се кристализира по-бързо. Например мед от детелина и люцерна ще се захароса по-бързо от мед от портокалови цветове и къпини. Ако медът се съхранява в големи количества в съдове, директно поставени върху настилка с по-ниска температура, като например бетонен под, студената температура ще започне да се издига към меда, като така ще доведе до кристализация. Твърде бързото повторно захаросване на меда може да означава, че той не е бил втечнен правилно и захарните му кристали не са се разтворили напълно. Затова поставете буркана с мед в тенджера с вода и започнете да я загрявате бавно, за да могат да се разтворят кристалите, иначе медът ще се захароса отново след само няколко дни.

Интересни факти

 • Съществуват повече от 25.000 вида пчели по целия свят
 • Средната продължителност на живота на пчелата работничка е около 45 дни през летните месеци
 • Една типична пчелна колония се състои от 30.000-60.000 пчели
 • Мъжките пчели се наричат търтеи. Те нямат жило, а единствената им цел е да се чифтосват с царицата пчела.
 • Царицата пчела, за разлика от другите пчели може да жили многократно без да умира
 • 99% от пчелната колония е съставена от женски индивиди, наричани работнички
 • Крилата на една пчела потрепват средно около 183 пъти в секунда
 • Пчелите имат отлични сетива за мирис, което им позволява да намират кошера си
 • При завръщането си в кошера пчелите изпълняват движения, подобни на танц, за да съобщят на другите къде се намират цветята
 • Медът е единственият хранителен продукт, създаден от насекомо, който хората консумират
 • Пчелите работнички превръщат цветния нектар, който събират в мед, като добавят в него ензими и намаляват влажността му

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *