Пчелен прашец

Пчелният прашец представлява полен(цветен прашец), който пчелите работнички събират. Зрънцата полен, които съставляват пчелния прашец са миниатюрни мъжки репродуктивни семенца, които се образуват в тичинките на цветовете на растенията. В природата процесът на разнасяне на тези семена(опрашване) може да се извършва както от вятъра, водата,така и от птици, прилепи, пеперуди, бръмбари, но с най-голямо значение и принос си остават пчелите.

Летейки във въздуха, пчелите натрупват по тялото си позитивен статичен заряд, което им помага да събират частиците прашец от цветята, върху които кацат, тъй като той е с отрицателен заряд и така полепва по тялото им, както например един балон натъркан във вълнен пуловер би залепнал за стената. След като пчелата се покрие с прашец, тя използва образувания по крайниците си подобни на косми, с които като с гребен премахва полена от себе си. След това го смесва с малки количества мед или нектар от стомаха си, за да могат малките частици да залепнат една за друга. Специални образувания върху задните крайници на пчелата, наречени кошници се използват, за да съберат и оформят сместа в малки топчета, които да транспортират до кошера, където се използват главно за изхранването на малките и тяхното развитие. Поради това повечето пчелен прашец, складиран в кошерите, се намира най-вече в люпилнята.

Въпреки че пчелният прашец задоволява почти всички хранителни изисквания на пчелите, в природата не съществува един единствен вид растение, което да произвежда полен, съдържащ в себе си всички витамини, минерали, мазнини и белтъчини в точно определените стойности, нужни за оптималното здраве на пчелите. Пчелният прашец не може да бъде пресъздаден по изкуствен начин в лаборатория, както са установили учени, пробвали да изхранват пчели с изкуствен, което е довело до смъртта им.  Това се дължи главно на факта, че въпреки изследванията на пчелния прашец и почти пълното установяване на елементите присъстващи в него, все още има други неизвестни съставки, които пчелите добавят.

Важно е да се отбележи, че трудът на една пчела работничка, нужен за събирането на една чаена лъжичка пчелен прашец, възлиза на повече от 8 часа дневно, в продължение на един месец, а всяко топченце от прашеца съдържа около 2 милиона зрънца цветен полен, една чаена лъжичка – 2.5 милиарда.

По отношение на хранителните си качества, пчелният прашец е богат на витамини, минерали, свободни амино-киселини и белтъчини, като дори според някои учени той представлява по-добър източник на витамини от всички храни, които са ни известни. В днешно време хранителният недостиг е често срещан проблем при много хора и пчелният прашец със своите отлични качества и наличието на всички нужни

компоненти, е много често и широко употребяван от все повече хора като хранителна добавка за здраве и красота.

Тук ще ви предложим само някои от полезните свойства, които пчелният прашец има върху човешкия организъм.

 

Безплодие и ипотентност

Пчелният прашец влияе благоприятно при репродуктивни проблеми както при жените, така и при мъжете. За жените, той помага за стимулиране на функцията на яйчниците, а яйцеклетките се справят по-добре по време на инкубационни периоди, когато се приема полен. При мъжете се повлиява количеството и качеството на произвежданата сперма.

Енергия

Известно е благоприятното въздействие на пчелния прашец върху енергийните нива в организма и затова се използва като храна, подходяща за спортисти и хора с активен ритъм, като някои изследвания, проведени върху спортисти, показват завишени резултати в представянето им след употребата на такива добавки. Наблюдава се подобрение както на силата, така и на издръжливостта и повишаване на метаболизма.

Здрава кожа

Изследвания, проведени върху пчелния прашец показват, че консумацията му може да подобри състоянието на кожата, което важи особено при хора, страдащи от кожни заболявания, като например акне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *