Първа помощ при запушване на канала в кухнята

Първа помощ при запушване на канала в кухнята

Как да отстраним запушване на канала с помощта на битова химия.

Съществуват специални средства, които за предназначени за отпушване на канали в тръбите и те могат да бъдат киселинни или основни. Могат да бъдат гелообразни, течни, на гранули.

Течните препарати имат по-меко действие и са удобни за използване.

Което и средство да изберете за почистване на канала, отначало добре прочистете замърсяването с вряла вода за метални тръби за около 20 минути и с гореща за пластмасови пак за около 20 минути. След това добавете изчистващия разтвор като спазвате инструкциите на производителя. Не забравяйте да сложите предпазни ръкавици. Ако използвате силен химикал или оцет, непременно отворете прозорец.

Ако нито един от тези методи не е дал резултат – значи е дошло време да извикате техник.

Препоръки за почистване на пластмасови тръби

Почистването на пластмасовите тръби следва да се извършва много внимателно, понеже материалът е възприемчив към механични повреждания. Добре е да знаете, че гладката повърхност на тръбите не корозира и по-малко полепва замърсяване. Но така или иначе, мръсотия се отлага, косми, остатъци от храна, мазнини и др.

Ако имате пластмасови тръби използвайте бутало или средства на битовата химия, които дават добър резултат.

И малко за профилактиката: За да поддържате по-дълго време чисти кухненските тръби, следвайте тези препоръки:

Да се замърси тръбата в кухнята е нормално и естествено за всеки дом, в същото време е добре да провеждате профилактика. Колкото по-често чистим тръбите, толкова по-леко и бързо отстраняваме мръсотиите, като сифонът и тръбите не се износват. Практично е да си създадете навик да пускате гореща вода в канала за около 20 минути. Старайте се да не изливате в мивката течности, съдържащи мазнини, т.к. тази мазнина изстива и се полепва по тръбите на водопровода и по този начин предизвиква нарастване на отлаганията. Ако все пак такова нещо се е случило вече, веднага направете профилактика – пуснете гореща вода и сипете в канала сода и сол.

Разбира се, всички чинии и съдове следва да се почистват от остатъците от храна като сигурна мярка срещу запушване на канала.

Най-често причината за запушванията е нашият собствен  мързел

Поставете допълнително на отвора на мивката специална мрежичка, която предпазва попадането на по-едри частици от храна в канала. Можете да я купите във всички магазини за битова техника, не струва скъпо, а има изключителен предпазващ ефект. Почиствайте я редовно, щом приключите с измиването на съдовете след храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *