Първите уроци по пиано

Взимаме първите уроци по пиано

Както споменахме по-рано, повдигането и понижаването на кореновите ноти се нарича промяна. Има пет знака за промяна: остър, двойно-остър, плосък, двойно-плосък и бакар. Те са написани по следния начин:

Знаци за алтернация, при първите уроци по пиано

Действието на знаците за промяна върху височината на нотите е както следва:

Sharp – повишава височината на нотата от полутон

Flat – понижава със същата сума

Double Sharp – Повишава цял тон

Double-flat – намалява със същата сума

Бекар – отменя ефекта на предишния знак върху същия владетел. Бележката става ясна.

Знаците за алтернация могат да бъдат с различен обхват на действие – „ключ“ и „приближаващ“ или „случаен“. Първите се поставят наведнъж в цяла група до ключа, вдясно от него, всеки на своя линийка. Винаги в определен ред.

Sharps в ключа са написани, както следва:

Ключовите знаци действат върху всички ноти по линията им, които могат да се появят в цялото парче и дори независимо от октавата. Например, остър клавиш „F“ ще издигне всички ноти „F“, във всички октави и по цялата дължина на парчето.

Ние сме Skillception. За нас научете, като кликнете тук: .  https://skillception.com/.

Предстоящите знаци действат само върху собствения им владетел, само в собствената си октава и само за един такт (тъй като пътните знаци действат само до първото кръстовище). Например, идващият бекар може да отмени действието дори на ключов знак, но само за текущата мярка и само върху тази линийка. Отляво на главата на бележката, която искате да промените, се поставят противоположни знаци. Това може да се види на следващата фигура.

И така, надявам се, че имате обща представа за знаците за промяна. Остава само да добавим, че тонът е следващата най-висока стойност след полутона. Е, мисля, че вече се досещате за това 🙂 Тон = 2 полутона, тоест нота с един тон по-високо от C ще бъде D, а нота с един тон по-високо от Mi ще бъде Fa #.

Запомнете информацията, дадена по-горе – не е много трудно, но ще е необходима навсякъде. И ние ще го използваме веднага! Ще се опитам да обясня всичко възможно най-лесно.

Музикални гами: свирете до мажор и други

Хармония – хармонични нотки, приятни за ушите ни. Ключът е колекция от конкретни бележки, подчинени на една основна нота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *