Разлики между коучинг и консултиране

Разлики между коучинг и консултиране

Разликите между преподаване, коучинг, менторство и консултиране

Разлики между коучинг и консултиране. Въпреки че преподаването, коучинга, наставничеството и консултирането споделят някои ключови характеристики и умения, те имат съществени разлики по между си.

 

Преподаване и обучение

Преподаването и обучението включват експертен учител, който предоставя знания на своите ученици.

 

Въпреки че най-добрите учители ще използват техники за участие и интерактивност, като коучинг, определено има дисбаланс на знанията, като учителят като експерт знае „верния отговор“.

 

Коучинг

Коучингът включва вярата, че индивидът има отговорите на собствените си проблеми в себе си.

Треньорът не е експерт по теми, а по-скоро е фокусиран върху това да помогне на индивида да разгърне собствения си потенциал. Фокусът е много върху индивида и това, което е вътре в главата му. Коучът не е задължително определен човек. Всеки може да използва коучинг подход с другите, независимо дали е връстник, подчинен или началник.

Ключовото умение на коучинга е задаването на правилните въпроси, за да се помогне на индивида да работи чрез собствените си проблеми. Коучът не дава съвети директно, той напътства клиента да намери отговорите на актуалните въпроси.

 

Наставничество

Менторството е подобно на коучинга. Съществува общо съгласие, че наставникът е водач, който помага на някого да учи или да се развива по-бързо, отколкото би могъл да направи сам. Менторът е човек, който е постигнал успех в своята област и сега помага и споделя опита си с клиента. Предава умения, помага за излизане от трудни ситуации, дава улики – предоставя пряка помощ на клиента.

На работното място наставниците често са официално определени като такива по взаимно съгласие и извън веригата на линейно управление на дадено лице. Те обикновено имат значителен опит и опит в сферата на дейност на индивида.

Наставническите взаимоотношения обикновено се фокусират върху бъдещето, развитието на кариерата и разширяването на хоризонтите на индивида, за разлика от коучинга, който има тенденция да се фокусира повече върху тук и сега и решаването на непосредствени проблеми или проблеми.

 

Консултиране

Консултирането е по-близо до терапевтична интервенция. Той се фокусира върху миналото, като помага на индивида да преодолее бариерите и проблемите от миналото си и да продължи напред. Тук фокусът може да бъде вътрешен или външен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *