РИБОЛОВ НА ЯЗОВИР ДОСПАТ

РИБОЛОВ НА ЯЗОВИР ДОСПАТ

РИБОЛОВ НА ЯЗОВИР ДОСПАТ – Ваканционно селище Ива се намира в западната част на планина Родопи, на 49 км от гр. Велинград и на 4 км. от гр. Сърница. Ваканционното селище е разположено на самият бряг на язовир Доспат на 1200 м. надморска височина и площ 13 000 м2.

Ваканционно селище „Ива“ дава възможност на любителите на риболова да изживеят прекрасни мигове. Това може да стане както от брега, така и с някоя от специално оборудваните риболовни лодки. Водите на язовир Доспат се отличават с голямо многообразие от сладководна риба с впечатляващи размери – костур, шаран, клей, червеноперка, местна и американска пъстърва. Наблизо се намират и язовирите Въча, Беглика, Батак и Широка поляна.

Язовир Доспат е дълъг 19 км, а на ширина достига около 1 км, що се отнася до разположението му в посока северозапад – югоизток. Край североизточния бряг на водоема преминава живописен път между градовете Сърница и Доспат. Преди да бъде изграден язовир Доспат по западната страна на едноименната река са били разположени селата Орлино (Божалан) и Бърдуче. На източния й бряг е село Арнудли.

Риболовът разрешен

Язовирът е невероятно богат на риба, тук може да се лови шаран, балканска и американска пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда, бабушка, сивен, слънчева риба, сом, уклей и др. През 70-те години на миналия век тук бе проведено зарибяване с пелед и дълги години уловът на тази риба бе изобилен. За съжаление поради невъзможността да се размножава в новото си местообитание, тя постепенно изчезна. Но отделни екземпляри се хващаха до преди десетина години.
Освен като отлична база за спортен риболов, язовирът е приютил и десетки садки за отглеждане на студенолюбиви риби.

Отдихът в района на язовир Доспат, по чиито брегове от Доспат до Сърница са разположени къмпинги, мотели, почивни станции и хотели. Това дава възможност да се посетят и редица приказно красиви места. Например известното с уникалната си архитектура село Долен, Ягодинската пещера, Триградското ждрело и много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *