Супер храни с растителен произход

Растителни супер храни – Повечето от суперхрани обикновено са от растителен произход, тъй като те са тези, които обикновено ни осигуряват повече хранителни вещества и едва ли съдържат мазнини, калории или храни, които са вредни за нашето здраве.

Киноата като част от растителни супер храни

Киноата произхожда от бреговете на езерото Титикака в Южна Америка. Киноата принадлежи към семейството на псевдозърнени култури, което означава, че всъщност не е зърно, а тревисто растение.

Има две свойства, които правят киноата суперхрана. Първо, тази зърнена култура съдържа повече протеин от всички други зърнени храни. Някои сортове киноа са с 20% протеин, със средно съдържание от 16,2%. Сравнете: оризът е само 7,5% протеин.

Второ, киноата не съдържа глутен, който в големи количества може да навреди на здравето на червата. Освен това съдържа много пъти повече алфа-токоферол, фолиева киселина, фибри, рибофлавин и сложни въглехидрати от ориза, пшеницата и ечемика.

Киноата е една от малкото суперхрани, които трябва да бъдат сготвени – достатъчни са 15 минути варене.

  • Супер храна – спирулина

Морските водорасли също се класифицират като растителни супер храни. Това, което ги прави ценни, е високото им съдържание на хлорофил, пигментът, който придава на растенията зелен цвят. Хлорофилът понижава киселинността на кръвта – това е много важно, тъй като в кисела среда се развиват бактерии, гъбички и ракови клетки. Всички зелени суперхрани съдържат хлорофил, но най-много от него са водораслите.

Хлорофилът е и едно от малкото съединения, които премахват тежките метали, които влизат в тялото с храна, вода, въздух и битови химикали.

Добавянето на тази силна супер храна спирулина към вашето смути ще направи напитката по-ценна. В YARO комбинираме спирулина с мляко от круша, банан, лимон и бадем, за да създадем вкусно зелено смути от Spirulina Mix.

  • Кълновете като супер храна

Кълновете съдържат 10-100 пъти повече ценни за организма съединения от зрелите растения. Например, 100 грама зрели броколи съдържат от 44 до 171 милиграма сулфорафан, много полезно органично съединение.

  • Броколите като супер храна

100 грама покълнали броколи съдържат 1153 милиграма сулфорафан. Това означава, че 20-30 грама кълнове могат да заменят хранително 700-грамово съцветие.