Съвети: Как правилно да използваме четките за боядисване?

Професионални съвети за използване на четките при боядисване

По време на процеса на боядисване или рисуване се опитайте периодично да въртите четката в ръката си. Това ще осигури равномерно изтриване на четините и ще предотврати преждевременното износване на инструмента.

Трябва да се отбележи, че четките за боядисване се износват по-бързо при работа с метални, измазани и тухлени повърхности.

Ако трябва да направите пауза, докато рисувате / боядисвате, не забравяйте да поставите четките си в кофа с вода, терпентин или керосин.

Можете да поставите четката в олио или боя, която се използва за работа. Опитайте се да спуснете четката в контейнера, така че косъмчетата да не се деформират или променят формата си. Има вани, оборудвани със специални скоби за фиксиране на четки. Виждат се дупки в дръжките, през които можете да прокарате канап и да закачите четката.

След боядисване изплакнете обилно четката за боя. За да премахнете остатъчното масло и боя, препоръчително е първо да измиете четките в терпентин, бял спирт или керосин, след което можете да потопите инструмента в сапунена вода.

Измийте четките си, докато спрат да оцветяват водата. Не използвайте ацетон или бензин за миене на четки, тъй като тези съединения изсушават косъмчетата. При следваща употреба космите ще падне от четката.

Според формата на четките имаме:

  • Плоски

Най-често срещаните в бояджийския бизнес. Тази работна част е много еластична, удобно е да я движите нагоре / надолу, когато нанасяте както гъсти, така и течни състави върху различни повърхности.

Тези инструменти могат да се използват за боядисване както на тесни, така и на широки участъци от конструкции (в зависимост от размера на гредата).

Плоската четка абсорбира боята добре и също така я „дава“ добре, когато се четка върху повърхността за боядисване.

  • Кръгли

Използват се за извършване на специфична работа, например боядисване на U-образни профили, труднодостъпни места, дограма.

Работната част на кръглата четка е по-малко гъвкава в сравнение с плоската. Следователно, за ефективно оцветяване се нуждаете от добър натиск.