Що за занимание е рафтингът

Рафтингът сам по себе си представлява спускане по планински реки със специални надуваеми лодки или салове.

Рафтингът може да бъде напълно смело отнесен към екстремните варианти на водния туризъм.

Той е по-скоро търговски вид спускане, характеризиращ се с конструкция на спускащото се средство и конкретна идеология на спорта. За да участвате в рафтинга няма да имате нужда от първоначален опит или определени умения. Всичко, което е необходимо, е да платите сумата за участие и ще бъдете кредитирани като участниците в рафтинга. За организацията на рафтинга е необходимо условие: наличието на реката и добре разработените маршрути по нея.

Същността на рафтинга

Същността на рафтинга е в това, да се преодолеят водните препятствия на надуваема лодка по планински поток. В зависимост от това дали реката е планинска или равна, зависи и степента на сложност на спускането.

В кръга на професионалистите рафтингът се нарича спускане по планинска река, а спускането по равнината се нарича общо спускане. Продължителността на рафтинга е от няколко часа до един ден. Спускането може също да продължи и няколко дни.

Рафтингът е вълнуващо и активно занимание за хора от различна възраст. Надуваемите лодки са изработени от дебел латекс, предназначен за екипаж от четирима до дванадесет души.

Подобно на водния туризъм, рафтингът става все по-популярен сред любителите на екстремните спортове. Подходящ е за всеки, както за начинаещи, така и за туристи с добър опит. Участниците в рафтинга ще се нуждаят от физическа енергия, издръжливост, координация и способност за бързо вземане на решения. Само спасителни жилетки, каски, издръжливост, както и, разбира се, опитът и уменията на инструктора ще бъдат помощници в тази вълнуваща борба с водната стихия. Справянето и доброто спускане по планинската река с всички трудности, възникнали по пътя, дава много удовлетворение и положителни емоции. Рафтингът също е възможност да се насладите на това вълнуващо време, по време на рафтинг по планинска река можете да се насладите на девствената красота на природата.

Източник: Рафтинг Тара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *