Храна и напитки в Италия

Хранатa в Италия

Освен красивите пейзажи, Италия дава възможност на туристите да се потопят в уникалния гастрономичен свят на италианската храна и напитки.

В зависимост от региона, този свят е модифициран и едно и също ястие може да има напълно различни нюанси. Например, като се има предвид северната част на страната, често можете да намерите ястия със съставки от черен пипер, масло, ориз. И по-близо до юг, тези съставки се променят, превръщайки се в гореща червена чушка, зехтин и паста.

Как се хранят италианците?

Закуската в Италия започва в 08:00 часа. Обикновено за закуска се сервират сухи бисквити, кроасани в комбинация с кафе. Много рядко италианците използват чай за закуска. Обядът започва в 13:00 – 14:00 часа, приключва в 15:00 часа. По това време жителите на Италия напускат работата си и се отправят към кафенета и ресторанти. В присъствието на доста изобилие, обилен обяд, вечерята може да се състои само от растителни или месни закуски, риба. Стандартното време за вечеря е 20:00.

Развитата система на живот и семейство в Италия също засяга приема на храна: ако главата на семейството или някой член не може да присъства вкъщи за обяд, тогава вечерята става основното ястие. Имайте предвид, че децата остават на масата доста дълго време. В Италия няма определено стандартно време за сън. Всеки има право да решава кога да заспи.

Преди всяко хранене върху масата се поставя вино или вода. Необходимо е да има хляб без масло. Ако има гости, главата на семейството налива вино и други напитки и предлага първия тост. Преди всяко основно ястие се сервира предястие – антипаста. Тя може да бъде както сирене с месо, морски дарове, така и зеленчуци, плодове. Доста популярна е закуската от пъпеш, пармската шунка.

Хранатa в Италия няма стандартни основни ястия. То може да бъде ризото, паста или супа.

Най-популярна е минералната супа от зеленчуци. Основното второ ястие може да бъде месо или риба с варени парченца зеленчуци. Имайте предвид, че макароните в Италия не са самостоятелно ястие (с изключение на известната лазаня), а по-скоро гарнитура за месо, морски дарове.

След като основната порция ястия трябва да бъде друга закуска на плодове, сирене. И едва след това – те служат за десерт. Десертът също се приема с кафе.

Ако ядете в ресторант, тогава трябва да имате предвид, че сметката включва допълнителен данък (за хляб, услуга). Обикновено това е 12% от поръчката Ви.

Италианците уважават и обичат домашно приготвената храна и отиват в заведенията за бързо хранене (бързо хранене) много рядко. Особено популярни са пицариите, където се готвят на печки, изработени от дърва за огрев, както е популярен и сладоледът. Ако имате нужда от бърза закуска, има снек-барове – rosticceria (rosticherie), където готвачите бързо ще Ви осигурят месо на скара. Има и малки барове (тавола санда), в които има и топли ястия.

Още за италианската кухня на сайта на MenuSchool.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *