Чанти от естествена кожа

Чанти от естествена кожа

Естествената кожа е предпочитана при изработка на дамски чанти, защото е материал с уникални свойства, основните от които са устойчивост на износване, устойчивост на влага, задържане на топлина при ниски температури. Чантата от естествена кожа ще служи толкова дълго на собственика си, че по-скоро ще излезе от мода, отколкото да загуби атрактивния си външен вид. Но като всяка вещ, дамската чанта се нуждае от грижи и минимално внимание.

Естествената кожа, в зависимост от метода на нейното производство, може да бъде гладка или неравна с различен брой бръчки. Продуктите, изработени от различни видове кожа, се различават по степента на замърсяване и изискват различни грижи. При гладката кожа понякога е достатъчно да изтриете продукти от такава кожа с памучен тампон или фланелена кърпа, напоена със сапунена вода, и да добавите блясък – разтрийте с лимонов сок, глицерин, прясно нарязана портокалова кора или специални продукти за грижа.

Чанти от естествена кожа. Чантите от набръчкана кожа (особено светли тонове) трябва да се избърсват с гъба, напоена с топла вода, когато се замърсят, и ако са силно замърсени със сапунен разтвор с добавка на амоняк. След почистване чантата трябва да се подсуши.

Почистване на кожените дамски чанти

Не почиствайте кожената чанта с груби гъби и четки, за да избегнете увреждане на кожата. В никакъв случай не се опитвайте да почиствате кожена чанта с помощта на различни разтворители (бензин, ацетон, лакочистител). Това ще увреди кожата и ще остави трайна следа. Има специални продукти за премахване на петна и мръсотия от кожените изделия.

Всички замърсявания по чантата с течности трябва да се избършат на сухо, непосредствено преди течността да се абсорбира в кожата (разлят чай, кафе, сок, пръски). За да направите това, винаги трябва да носите в чантата си мека кърпа или специални кърпички за почистване на кожени изделия.

Следите от химикалки могат да бъдат премахнати с тиксо или твърди гумички или с тампон, потопен в терпентиново масло, капки от валериана или лимонов сок. Замърсяването с мазнини и масла може да бъде отстранено чрез покриването им с креда на прах или чрез използване на разтвор от сода в топло мляко. Петната от червило могат да бъдат премахнати с помощта на спирт.

Когато съхранявате кожена чанта, важно е да запомните, че естествената кожа е много мек материал. Когато се съхранява дълго време в смачкано състояние, чантата може да загуби формата си, да се мачка на места на гънки. За да възстановите формата, трябва да изправите чантата, да помогнете за възстановяването на формата й, да я напълните с намачкана хартия. Кожената чанта също може да загуби формата си, ако носите в себе си тежки обемисти предмети.

Съхранявайте кожените чанти в торбичка, изработени от дишащи материали (лен или памук). В найлоновите торбички кожата няма да „диша“, ще изсъхне, напука се и ще загуби стилния си вид.

Не забравяйте, че правилното съхранение и грижи ще ви позволят да запазите атрактивния външен вид на вашата кожена чанта за по-дълго време.